Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007

Λαδο-ρεβανί

Υλικά:
3 ποτήρια λάδι
4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια αλεύρι
4 ποτήρια νερό
μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα για στόλισμα
ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνει μία ζύμη. Το βάζουμε λίγο στη φωτιά να δέσει.
2. Αλείφουμε ένα ταψί (σε ανάλογο μέγεθος που να έχει το γλυκό μας πάχος 2 εκατοστά) με λάδι, χαράζουμε μπακλαβαδωτά και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο.
3. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο , μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
4. Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα.

Είναι παραδοσιακό γλυκό που συνηθίζεται στις νηστείες, αν και -πια- δεν το φτιάχνουν συχνά.


Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007

Χοντρομενούδελο

Στην περιοχή της Ηλείας μενουδέλι λένε τον φιδέ...
χοντρομενούδελο δηλαδή είναι ο "χοντρός φιδές"...
ζυμαρικό που συσκευάζεται σε "φωλιές",
(γνωρίζω την εκδοχή του από "μίσκο" και "μέλισσα")
που αν δεν το βρείτε,
μπορεί να αντικατασταθεί με σπαγκέτο νο 7 ή νο 10,
σπασμένο στα 4....

Είναι μια μορφή σούπας που συνηθίζεται στις νηστείες
αλλά και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού,
με ένα κομμάτι τυρί φέτα να λιώνει στο πιάτο....

η νηστήσιμη εκδοχή... ελέω σαρακοστής...

Υλικά:
1/4 κιλού ζυμαρικό
750 ml χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνα λάδι
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

προαιρετικά (δεν το συνηθίζω αλλά πολλές μαγείρισσες τα χρησιμοποιούν)
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
1 καρότο
1 μέτρια πατάτα
μερικά φύλλα σέλινο ή μαϊντανό

Εκτέλεση:

1. Αραιώνουμε το χυμό ντομάτας με 250 ml νερό, να έχουμε δηλαδή ένα λίτρο υγρό, και το βάζουμε να πάρει βράση.
2. Αλατίζουμε κατά βούληση, προσθέτουμε το λάδι (τα προαιρετικά λαχανικά) και το σπασμένο ζυμαρικό.
3. Βράζουμε περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή σούπα.
4. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλοϊκό στην σύλληψη και εκτέλεση, αν συνοδευτεί με τυρί φέτα, αποτελεί πλήρες γεύμα, που γίνεται σύντομα και μεγάλωσε πλείστες γενιές παιδιών της Ηλείας.
Αν δεν έχουμε χυμό φρέσκιας ντομάτας (συνηθίζω να έχω στον καταψύκτη σε σακουλάκια τη σχετική ποσότητα από το καλοκαίρι φυλαγμένη), αραιώνουμε 5 κουταλιές πάστας (ει δυνατόν από ντοματάκια Σαντορίνης- που "κρατάει" το άρωμα της φρέσκιας ντομάτας) σε 1 λίτρο νερό.
Σε περίπτωση που το ζυμαρικό τραβήξει πολύ νερό (εξαρτάται από το αλεύρι που έχουν παρασκευαστεί), έχουμε έτοιμο απόθεμα από βραστό νερό να συμπληρώσουμε.
Μερικοί προσθέτουν μια κουταλιά αιγοπρόβειο βούτυρο για άρωμα.

Καλή σας όρεξη


Σάββατο, 17 Μαρτίου 2007

Αμυγδαλωτά Πολύχρωμα Μπισκοτάκια

Υλικά:
250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
100 γραμμάρια αμυγδαλόψυχα (marzipan)
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι τριμμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
220 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
2 κρόκους αβγών
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ανθόνερο
τρούφα ροζ, γαλάζια, πράσινη σε παλ αποχρώσεις
γυαλιστερή, ροζ, μπλε, πράσινη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και την αμυγδαλόψυχα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε ψήσει ελαφρά, και σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ για να μας γίνει η ζύμη αφράτη και απαλή.
Πλάστε από τη ζύμη στρογγυλά μπαλάκια μικρότερα από καρύδι. Αραδιάστε τα μπισκοτάκια σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο και ψήστε τα στους 175 βαθμούς για 20-25'. Βγάλτε τα από το φούρνο κι όπως είναι ζεστά, ραντίστε τα με ανθόνερο και πασπαλίστε τα με τα διάφορα χρώματα ζάχαρης.
Σε μερικά μπολ ανακατέψτε ζάχαρη άχνη με διάφορα χρώματα τρούφας. Πασπαλίστε άλλα μπισκοτάκια με ροζ, άλλα με πράσινη και άλλα με γαλάζια τρούφα.


Κυριακή, 11 Μαρτίου 2007

Πατατόπιτα

Υλικά:

Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
μισό ποτήρι χλιαρό νερό
αλάτι

Για τη γέμιση:
5 μεγάλες βρασμένες πατάτες
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
μισό ποτήρι ελαλιόλαδο
1 ποτήρι τριμμένο regato
δυόσμο
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλάθουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας στο ψυγείο.
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πηρούνι. Σ’ ένα μπολ αναμιγνύουμε το γάλα με το λάδι και κρατάμε λίγο στην άκρη. Σ’ ένα ποτήρι από το νερό που έβρασαν οι πατάτες, διαλύουμε ¾ του ποτηριού αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί κουζίνας και στρώνουμε το ζυμάρι αφήνοντας να περισσεύει αρκετό απ’ έξω. Στρώνουμε τη γέμιση και γυρνάμε τη ζύμη που περίσσεψε προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μια ώρα περίπου. Πριν ψηθεί τελείως περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι που είχαμε κρατήσει.


Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2007

Ρύζι με μοσχαράκι, σταφίδες και μανιτάρια

Υλικά:
ρύζι
μοσχαρίσιο κρέας
σταφίδες
μανιτάρια κανέλα
λίγο σαφράν (κρόκος)
αλατοπίπερο
κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το μοσχάρι και έπειτα το ρύζι στο ζωμό του κρέατος.
2. Προς το τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες μέσα στο ρύζι που βράζει μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τα μανιτάρια.
3. Κόβουμε το μοσχαράκι σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε με το ρύζι.
4. Προσθέτουμε λίγη κανέλα, σαφράν, κουκουνάρι (αν θέλουμε) και αλατοπίπερο και το φαγητό μας είναι έτοιμο.


* Η συνταγή είναι ιδανική σε περίπτωση που μας έχει περισσέψει λίγο μοσχάρι από άλλο γεύμα.