Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007

Τηγανητές μελιτζάνες με τυρί

Υλικά:
1/2 κιλό τυρί πρόβειο (κατά προτίμηση ricotta)
3 στρογγυλές μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
6 αυγά
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
αλεύρι
λάδι για τηγάνι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα.
2. Κόβουμε σε κομμάτια πάχους 1 εκ. περίπου τη ricotta, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Σπάμε τα αυγά σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
4. "Βαφτίζουμε" στο μείγμα τη ricotta και τις μελιτζάνες και τηγανίζουμε σε ξεχωριστά τηγάνια.
5. Όταν ροδοκοκκινίσουν απομακρύνουμε από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας (ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι). Το ορεκτικό αυτό σερβίρεται κρύο.


Πηγή: http://www.forchettina.it/


Δευτέρα, 28 Μαΐου 2007

Κερασο-λεμονόπιτα

Υλικά:
500 γρ. γλυκό του κουταλιού κεράσι
200 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο
250 γρ.MASCARPONE ή PHILADELPHIA ή ΜΑΝΟΥΡΙ ΑΝΑΛΑΤΟ
1 φάκελο πουτίγκα λεμόνι
1 κιλό σαντιγί από το κοντινότερο ζαχαροπλαστείο
1 ποτήρι γάλα
1 πακέτο μπισκότα cream crackers.

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε τα κεράσια και τα βύσσινα από το σιρόπι τους .
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν ένας παχύς ομογενοποιημένος χυλός.
Σπάμε τα cream crackers σε τρίμμα και ανακατεύουμε με λίγη κρεμά σαντιγί απλώνοντας στα σε ένα ταψάκι όχι μεγαλύτερο από 28εκ. διάμετρο.

Βάζουμε πάνω από τα μπισκότα το μείγμα και πάνω από το μείγμα τα κεράσια και τα βύσσινα και αμέσως στο ψυγείο για 2-3 ώρες

Σερβίρουμε με μπόλικη σαντιγί και κανέλλα
και συνοδεύουμε με 1 ποτήρι λικέρ καφέ ή καρύδι.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007

Κοτόπουλο στιφάδο




Υλικά:

ένα μέτριο κοτόπουλο
ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας πελτές τομάτας
½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα (προαιρετικά)
μερικά γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλα
1 φύλλο δάφνη
μπαχάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τις μερίδες του κρέατος.
2. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου.
3. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.
4. Προσθέτουμε λίγο νερό, τ' αφήνουμε να βράσει και ύστερα από μισή ώρα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
5. Σ' αυτή τη φάση μπορούμε να το μεταφέρουμε σε μια γάστρα και να το βάλουμε στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα και προσθέτουμε πατάτες (προαιρετικά). Μετά από μισή ώρα πρέπει να έχει ψηθεί. (συνολικός χρόνος: μιάμιση ώρα)
6. Αντί για πατάτες, μπορούμε να το σερβίρουμε με οποιοδήποτε ζυμαρικό που έχει βράσει στο ζουμί από το στιφάδο.


Κυριακή, 20 Μαΐου 2007

Τούρτα παγωτό cappuccino

Υλικά:

Για τη βάση:
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
180 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
1 κουταλάκι κοφτό Nes café
250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

Για το παγωτό:
2 κουτιά γάλα εβαπορέ
1 κουτί Morfat
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1-3 κουταλάκια Nes café σε σκόνη (ανάλογα πόσο δυνατή γεύση θέλετε)

Για το γκαρνί:
1 κουταλιά της σούπας λικέρ Kalhua
200 γρ. καραμέλες βουτύρου θρυμματισμένες

Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε πρώτα το παγωτό χτυπώντας όλα τα υλικά στο μίξερ και το αφήνουμε στην κατάψυξη σε μεταλλικό μπολ, μέχρι να «σφίξει» ελαφρά.
2. Στο μεταξύ στην ειδική φόρμα ανακατεύουμε τα μπισκότα (τριμμένα) με τη λιωμένη μαργαρίνη, τον καφέ και τη λιωμένη κουβερτούρα και τα στρώνουμε στον πάτο. Κρατάμε από το μείγμα 2 κούπες γι αργότερα. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 30 λεπτά.
3. Ανακατεύουμε καλά το παγωτό, ρίχνουμε το λικέρ και στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από το μείγμα του μπισκότου. Πασπαλίζουμε τις θρυμματισμένες καραμέλες και τις 2 κούπες μείγμα μπισκότου που είχαμε κρατήσει και σπρώχνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα, να μπουν στην επιφάνεια του παγωτού. Ψύχουμε για 30 λεπτά αυτή την πρώτη στρώση.
4. Κατόπιν ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωτό και καταψύχουμε τουλάχιστον 4-5 ώρες. Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να το διακοσμήσουμε με ξύσμα σοκολάτας ή τριμμένους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.


*** Χρειαζόμαστε ειδική φόρμα για τούρτες (από αυτές που ανοίγει το στεφάνι και μένει μόνο η βάση). Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή μακρόστενη φόρμα για κέηκ, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε την διαδικασία ανάποδα (πρώτα το παγωτό και τελευταία η βάση του μπισκότου) και αφού παγώσει καλά, να αναποδογυρίσετε το γλυκό σε μια βάση.



Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007

Σοκολατάκια Bitter με Ρούμι

Υλικά:
500 γρ.κρέμα γάλακτος
100 γρ.σιρόπι γλυκόζης
1 κιλό σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
200 γρ.καραμελωμένα φουντούκια, χοντροκομμένα
100 γρ. βούτυρο Ολλανδίας μαλακό
Λίγο ρούμι
Καβουρδισμένα φουντούκια
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
1. Σε ένα κατσαρόλι βάζετε την κρέμα γάλακτος, διαλύετε μέσα το σιρόπι γλυκόζης και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτετε την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει. Αρωματίζετε με λίγο ρούμι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
3. Μεταφέρετε το μίγμα στο μίξερ και το χτυπάτε μαζί με τα καραμελωμένα φουντούκια και το φρέσκο βούτυρο.
4. Βάζετε το μίγμα σε κορνέ με μικρό στόμιο και ρίχνετε μικρές ποσότητες πάνω σε λαδόκολλα.
5. Τοποθετήστε ένα καβουρδισμένο φουντούκι και από πάνω λίγο ακόμα από το μίγμα. 'Όταν κρυώσουν εντελώς και σφίξουν, τα πλάθετε σε μπαλάκια και τα κυλάτε σε κακάο.


Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007

Τορτελίνια με μελιτζάνα

Υλικά:
1 πακέτο τορτελίνια με κρέας
1 μέτρια μελιτζάνα
κόκκινη σάλτσα
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Bράζουμε τα τορτελίνια, τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε προαιρετικά.
2. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους, τη μουλιάζουμε σε νερό με ξύδι, τη στραγγίζουμε και την αλατίζουμε.
3. Την τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει λίγο.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα φτιάχουνε σάλτσα ντομάτα της αρεσκείας μας, προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
5. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι η μελιτζάνα να μαλακώσει εντελώς.
6. Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και τα τορτελίνια, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

* εγώ βάζω και λίγη ρίγανη, αν θέλετε, δοκιμάστε το.



Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007

Μακαρονάδα με πάπρικα

Υλικά:
½ κιλό σπαγγέτι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές πάπρικα
½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια, στραγγίζουμε και τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και την πάπρικα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Περιχύνουμε τα μακαρόνια.


Προαιρετικά: Για πιο καυτερή γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πιπέρι καγιέν. Για περισσότερο χρώμα μπορούμε να βράσουμε το σπαγγέτι με λίγο σαφράν (κρόκος). Ταιριάζει πολύ με φέτες καπνιστού χοιρινού και σαλάτα μπρόκολο.


Δευτέρα, 7 Μαΐου 2007

Κέηκ Σοκολάτα Μαγιονέζα

Υλικά:

Για την ζύμη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μαγιονέζα
1 κούπα γάλα
4 κουταλάκια κακάο
1 ½ κουταλάκια μπεϊκιν παουντερ
1 ½ κουταλάκια μαγειρική σόδα
2 δόσεις βανίλια

Για το γλάσο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα κακάο
¼ κούπα γάλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την ζύμη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου . Βάζουμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο ταψί, και το ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ομογενοποιούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μόλις κάνει να βράσει το βγάζουμε απ την φωτιά και περιλούζουμε το κέηκ.

Σερβίρετε ζεστό με ένα μεγάλο ποτήρι γάλα παγωμένο.


Κυριακή, 6 Μαΐου 2007

Μελιτζάνες ρολά με τυρί και μπέικον

Υλικά:
6-7 μελιτζάνες μακρόστενες
½ κιλό κεφαλογραβιέρα
300 γρ. μπέικον
1 μπουκάλι κέτσαπ
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μακρόστενες φέτες τις μελιτζάνες.
2. Τις μουσκεύουμε σε νερό με ξύδι για να ξεπικρίσουν, τις αλατίζουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίσουν. Έπειτα τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας.
3. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά στην κάθε πλευρά.
4. Κόβουμε το τυρί σε ράβδους όσο ένα μικρό δάκτυλο.
5. Παίρνουμε μια μακρόστενη φέτα μελιτζάνα, τοποθετούμε στην άκρη της μια ράβδο τυριού, διπλώνουμε σε ρολό με μια φέτα μπέικον και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
6. Βάζουμε τα ρολά σε σειρές μέσα σε πυρίμαχο σκεύος.
7. Αραιώνουμε την κέτσαπ με λίγο νερό και περιχύνουμε τα ρολά. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά
στους 200° C.

Είναι πολύ καλός μεζές για μπύρα αλλά και ούζο.


Πέμπτη, 3 Μαΐου 2007

Δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού

Υλικά:

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
4-5 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και παγώνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

*την ποσότητα του χυμού λεμονιού την καθορίζουμε ανάλογα με την επιθυμητή οξύτητα.

*μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος ή όλο του λεμονιού με πορτοκάλι.

Η συνταγή είναι από τη φίλη μου την Εύη, που την "ανακάλυψε" κάπου στη Θεσσαλονίκη.