Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007

Ρύζι με φυστίκια Αιγίνης

Υλικά:
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 γαρίφαλα
2 ξυλάκια κανέλας
λίγο κρόκο
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση:
Σε σιγανή φωτιά σωτάρουμε τα γαρίφαλα, τα ξυλάκια κανέλας και το πιπέρι μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το ρύζι, τον κρόκο, αλάτι και νερό και ανακατεύουμε. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να γίνει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Μόλις «πιει» το νερό του, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε τα γαρίφαλα και την κανέλα και ρίχνουμε το φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο.


Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2007

Κέηκ λεμόνι με γλάσο

Υλικά:
2 & ¾ της κούπας Φαρίνα (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο baking powder)
1μιση κούπα ζάχαρη
200 γρ. μαργαρίνη
¾ κούπα χλιαρό γάλα
3 αυγά
το ξύσμα ενός λεμονιού
σταφίδες (προαιρετικά)

Για το γλάσο:
¾ της κούπας ζάχαρη
ο χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη, μετά προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και τελευταίο το αλεύρι και το ξύσμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 1-2 χούφτες σταφίδες.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Αφήνουμε το κέηκ να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το γλάσο.
Βάζουμε το χυμό λεμονιού σ’ ένα μπρίκι να βράσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς. Θα αφρίζει καθώς θα βράζει. Περιχύνουμε το γλάσο στο κέηκ καυτό, πριν πήξει.