Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

Κέηκ με ρευστή σοκολάτα

Υλικά:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια baking powder
7 αυγά (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
1 βιτάμ
400 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή τη βάζουμε στα μικροκύματα 1-2 λεπτά.
2. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
3. Χτυπάμε το βιτάμ στο μίξερ μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν. Έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.
4. Χτυπάμε πολύ καλά τ’ ασπράδια μέχρι να γίνουν πολύ αφράτη μαρέγκα. Τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
5. Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέηκ.
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά μόνο.

Προαιρετικά, όταν το βγάλουμε από τη φόρμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2008

ΣΟΥΠΑ ΜΗΛΟΥ

Μια εναλλακτική συνταγή που θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις….
Είναι ιδανική για πρώτο πιάτο σε γευματα με ψαρί ή πάστα και αποτελεί ένα γαστριμαργικό βραδινό πιάτο!

ΥΛΙΚΑ


250 βούτυρο αγελάδας ή 1 πακέτο Βιτάμ
2 κ.σ. αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
2 μήλα GOLDEN JONAS ή GOLDEN κομμένα σε κύβους ( 1 μήλο με το φλούδι )
1 λίτρο χυμό μήλου έτοιμο η από τον αποχυμωτή σας.
½ κιλό GOUDA τριμμένη
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένα πιπέρια (πράσινο , κόκκινο, μαύρο, άσπρο)
1 πρέζα αλάτι
Σχινόχορτο ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ( ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ )

1.σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει λίγο.
2. προσθέτουμε αλεύρι, γάλα, καρύδια και τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό.
3.ριχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
4. προσθέτουμε ανακατεύοντας και τον χυμό μήλου μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
5.βραζουμε για 5’ σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ζεστό μπολ , ρίχνοντας στο κέντρο λίγο σχινόχορτο και λίγο από τα πιπέρια για νοστιμιά και ντεκόρ .
Το συνοδεύουμε με φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό γλυκό κρασί από την Λήμνο…

Καλή όρεξη!

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2008

Κουνελάκι γεμιστό*


(όπως το μαγείρεψα για το δείπνο

της παραμονής πρωτοχρονιάς)

Υλικά

1 κουνελάκι

½ φλυτζάνα ελαιόλαδο

αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι- ρίγανη- θυμάρι

πατάτες κομμένες κυδωνάτες (για να καλύψουν τα κενά στο ταψί)-

-για το ταψί της κουζίνας χρειάστηκα 3 κιλά!!!

4 κομμάτια χοιρινής παντσέτας

1 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο σε σκελίδες,

«σπασμένες» με τη ράχη του «κουζινομάχαιρου»- οι μισές ξεφλουδισμένες

2 κουταλιές λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο να αλείψουμε το κουνελάκι

Γέμιση:

600 γρ. ψιλοκομμένα εντόσθια κοτόπουλου (συκωτάκια και στομαχάκια)

½ φλυτζάνα ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Μια πρέζα κανέλλα τριμμένη

1 μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι

½ μάτσο άνηθο

1 χούφτα κουκουνάρι

1 χούφτα καρύδι χοντροκομμένο

200 γρ. κάστανα (από τα προβρασμένα των μεγαλομπακάλικων)

200 γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε κύβους πλευράς 2 δακτύλων

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη γέμιση.

Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να «γυαλίσει», προσθέτουμε τα εντόσθια και το σκόρδο, και συνεχίζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός του τυριού, και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Σβήνουμε την «φωτιά», και όταν καταλαγιάσει ο βρασμός και ηρεμίσει η «σύβραση», ρίχνουμε τα κομμάτια του τυριού.

Αν λατρεύουμε τις γάτες, όπως εγώ, καλούμε ανάλγητους φίλους, (που εντεύθεν θα λάβουν διπλή μερίδα …) προκειμένου να αποκόψουν το κεφαλάκι από το ζωάκι και ύστερα να τοποθετήσουν απαλά τη «γέμιση» στην καλό- πλυμμένη εσωτερική κοιλότητα του. Τηρώντας την παράδοση της γιαγιάς, έχουμε σε ετοιμότητα την «σακοράφα» με κλωστή από κουβαρίστρα «πεταλούδας», προκειμένου να ράψουμε την κοιλότητα, άλλως χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες.

Με ένα πινελάκι αλείφουμε το γεμισμένο κουνελάκι με λιωμένο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και φροντίζουμε να κολλήσει αρκετή ποσότητα ρίγανης και θυμαριού στην επιφάνεια του- θα έβαζα και δεντρολίβανο- αλλά δυστυχώς καταστράφηκε το φυτό στη γλάστρα μου- (επέλεξα την διαδικασία αυτή αφού το κουνελάκι είναι άπαχο… αλλά ήθελα τραγανή «πετσούλα» και η αίσθηση της γιορτής μας παραπέμπει σε λιπαρές κραιπάλες…)

Αποθέτουμε σε μεγάλο ταψί (το τετράγωνο της κουζίνας χρησιμοποίησα) το κουνελάκι, κλείνουμε τα κενά με πατάτες, που ήδη έχουμε αλατίσει και πασπαλίσει με ρίγανη και θυμάρι, καλύπτουμε με τα κομμάτια αλατισμένης χοιρινής παντσέτας για νοστιμιά, τα σκόρδα (πάντα βάζω πολύ, μου αρέσει στο ψητό) και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στους 180º για περίπου μιάμιση ώρα…

Το συνοδέψαμε με λάχανο σαλάτα…

*Όταν έφτασε το «πεσκέσι» από τον κουμπάρο – οικόσιτο κουνελάκι- προβληματίστηκα. Δεν είναι από τα εδέσματα που εγείρουν τους γευστικούς μου κάλυκες, θέλησα έτσι να ξεφύγω από το κλασσικό στιφάδο της μαμάς μου ή τις ριγανάτες ή/και σκορδάτες προτάσεις που έρχονται από τις Ιόνιες νήσους.. (στην Ηλεία είναι εντονότατη η επιρροή της μαγειρικής τους). Αφού – μέρες γιορτών διάγοντας- η νεοπαράδοση μιλάει για γεμιστά πουλερικά

- (εδώ όμως εμμένουμε στα παλιά…

αλανιάρα γερόκοτα βραστή με σούπα ρύζι αυγολέμονο τα Χριστούγεννα

- η πανδαισία τής λιτής γεύσης του αυθεντικού-,

κόκορας μακαρονάδα την Πρωτοχρονιά)-

σκέφτηκα να «παραγιομίσω» (= τοπική διάλεκτος για τα γεμιστά γενικά)

το αθώο ζωάκι που έφτασε μέχρι το σπίτι, συνοδευόμενο από 3 λίτρα αγουρέλαιο, μπριζολάκια από το χειμωνιάτικο χοιροσφάγιον, τυρί φέτα σπιτίσια, κρασάκι από το βαρελάκι, «ξινά» (=λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια) από τον κήπο... κλπ….

Η συνταγή δεν κουβαλά πρωτοτυπία… όμως τη γευτήκαμε… και ευφρανθήκαμε τα μάλα… Ίσως το τσιπουράκι από το χωριό Κρυονέρι της Πηνείας, που ήρθε κατά την διάρκεια του ψησίματος… και το απολαύσαμε ως «απεριτίφ»… μας «άνοιξε» την όρεξη…

Καλή χρονιά….

Σε όλους…

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΧΑΝΟΥΜ

ΥΛΙΚΑ
30-40 αμπελόφυλλα
½ κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές
½ κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο
½ κούπα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο.
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κανέλα
2 κούπες ρύζι ( 1 γλασέ + 1 καρολίνα)
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1.ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ(ΟΧΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ) ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5’.
2.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ½ ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΒΡΑΣΗ.
3. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ.
4. ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.
5. ΣΕ ΕΝΑ PYREX ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΛΛΗΤΑ ).
6.ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 160 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 40’.
7.TO PYREX ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ.

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕ ΦΕΤΕΣ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.
ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ή ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2008

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑ



ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ, ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ.


ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΙΛΕΤΟ
2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
2 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΪΝΤΑΝΟ
1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΦΡΕΣΚΟ ΘΥΜΑΡΙ ή 1 κ.σ. ΞΕΡΟ
½ ΚΟΥΠΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ
4 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
1 ΚΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
2 ΚΟΥΠΕΣ ΓΑΛΑ
3 κ.σ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ή ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
6 κ.σ. ΚΟΦΤΕΣ ΑΛΕΥΡΙ
ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ!
ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΠΕΙΡΟ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ)

1.ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΦΕΤΕΣ, ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΙΣΑ ΜΕΡΗ.

2.ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ.

3.ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ.

4.ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΕ ΣΕΪΚΕΡ ή ΣΕ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΥΛΟΣ.

5.ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΥΛΟ ΣΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΠΟΥ ΚΑΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ΨΙΛΟΚΟΜΕΝΑ.

6. ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΣΚΕΥΟΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΣΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.

7. ΦΟΥΡΝΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ . (ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ).

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΑ ΡΗΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑΣ, ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ….

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ