Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

Σπετζοφάι light


Υλικά:
3-4 λουκάνικα Φραγκφούρτης
1 κιλό πιπεριές μακρόστενες
1 μελιτζάνα
1 κιλό ντομάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους, τη ραντίζουμε με ξύδι και την αλατίζουμε. Μετά από μισή ώρα, την ξεπλένουμε και τη στραγγίζουμε καλά.
2. Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια και τ’ αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο στο δικός τους λίπος σ’ένα αντικολητικό τηγάνι. Έπειτα τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι.
3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές κομμένες σε χοντρές ροδέλες και τη μελιτζάνα και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν.
4. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα λουκάνικα (και τη δάφνη, αν θέλουμε), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε ρίγανη.

Σερβίρεται σκέτο, αλλά ταιριάζει πολύ και με κριθαράκι που έχει βράσει με λίγη από τη σάλτσα του φαγητού.


* Εναλλακτικά, σε ένα πήλινο σκεύος, βάζουμε πρώτα τις ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, από πάνω τις πιπεριές, τη μελιτζάνα (σε ροδέλες) και τα λουκάνικα και ξανασκεπάζουμε με τις ντομάτες. Προσθέτουμε νερό, λάδι και τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να βράσει στο φούρνο για μία ώρα περίπου και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008

Limoncelo



Υλικά:
1 βότκα
φλούδες από 4-5 λεμόνια
1/2 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τη βότκα και ρίχνουμε μέσα τις φλούδες από τα λεμόνια. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο 4 μέρες. Σ’ ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και τις φλούδες από τα λεμόνια. Όταν κρυώσει το σιρόπι, το αναμειγνύουμε με τη βότκα. Ανακινούμε καλά, σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλι.