Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Μοσχάρι κοκκινιστό


Υλικά:


1 κιλό μοσχάρι νουά

1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ (400γρ) ή ½ κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

1 κρεμμύδι

φύλλα δάφνης

1 κουταλιά ξύδι

1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη

αλατοπίπερο

μπαχάρι

½ κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση:


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες να σωταριστεί καλά απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τις ντομάτες και 1-2 ποτήρια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και τα φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό στην πορεία.


* Αν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας, σε 25-30 λεπτά το μοσχάρι είναι έτοιμο. Αφού βγάλουμε τον ατμό, αφήνουμε να βράσει χωρίς το καπάκι μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Ταιριάζει πολύ με πουρέ, αλλά και με ρύζι, ζυμαρικά ή τηγανητές πατάτες.



9 σχόλια:

  1. Το φτιάχνω χωρίς τη δάφνη και το ξύδι, απλά αφού κοκκινίσω το κρέας και το κρεμμύδι και πριν ρίξω τη ντομάτα, το σβήνω με ρετσίνα.Όχι άσπρο κρασί, ρετσίνα. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τυχαία, έκανα και εγώ ένα κοκκινιστό μοσχαράκι την κυριακή. ΠΟλλές φορές, μου βγαίνει το κρέας σκληρό. Καμιά ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμιά φορά, αν το κρέας δεν είναι καλό εξαρχής, το κοκκινιστό δεν πετυχαίνει. Απ' την άλλη, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο βράσιμο. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το tip για να μη σκληραινει το μοσχαρι ειναι να προσθετουμε τη ντοματα προς το τελος,κι αφου το κρεας εχει σχεδον βρασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1.Αντικαταστηστε το νερο με ενα boullion (μπουγιον) της αρεσκειας σας (αρωματικος ζωμος. π.χ. Ζωμος μανιταριων με κρεμμυδι φρεσκο, δαφνη, σεληνο, πρασσο, καροτα περασμενο απο σητα.

    2. Πριν τσιγαρισετε το μοσχαρι, "βαπτιστε" το σε κοχλαζον νερο μεχρι να αφρισει. (blansir)

    3. Οταν το τσιγαρισετε με το κρεμμυδι, πουδραρετε μεσα στο σκευος με λιγο αλευρι. Ετσι θα περιορισετε το φαινομενο να εχετε λαδιλα στην επιφανεια της κατσαρολας και των πιατων

    4. Σε κομματια οπως ποντικι, νουα, ριχνετε λιγη μαγειρικη σοδα καρμποναλ (ελαχιστη) για να μαλακωνει

    5. το αλατι παντα χοντρο και 30' πριν το τελος

    6. Για ακομη καλυτερο αποτελεσμα τοην σαλτσα ξεκινηστε την σε αλλο σκευος που τα κρεμμυδια και τα σκορδα θα τα τσιγαρισετε με τα τσοφλια. Θα προσθεσετε την τοματα και τα μπαχαρικα, το κρασι κλπ. και μετα θα την περασετε απο σουρωτηρι. Επειτα θα την ριξετε στην κατσαρολα με το κρεας που τσιγαριζετε.


    Ηλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης, όταν χρησιμοποιούμε ντομάτα, καλό είναι να βάζουμε και ένα κοφτό κουταλάκι ζάχαρι για να γλυκάνει η ντομάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ρίξτε μια ματιά στα υλικά δόκτωρ, θα δείτε ότι υπάρχει ήδη ζάχαρη. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μοσχάρι αν δεν βράζει σε χύτρα αλλά σε κατσαρόλα, θέλει τουλάχιστον δυο ώρες βράσιμο για να είναι μαλακό. Προσωπικά το βράζω γύρω στις 2.5 με 3 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έφτιαξα πρώτη φορά σήμερα μοσχάρι κοκκινιστό με αυτή τη συνταγή σε χύτρα και έγινε απίστευτο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή