Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Πένες tricolore ογκρατέν


Υλικά:

250 γρ. πένες
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 μικρό τυρί Φιλαδέλφειας
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή 1 κόκκινη)
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγο γάλα
baking powder
φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Βράζουμε τις πένες, σουρώνουμε και σωτάρουμε.
2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ.
3. Βγάζουμε το κρεμμύδι από το τηγάνι και ρίχνουμε την πιπεριά, αφού προηγουμένως την έχουμε κόψει σε χοντρά μακρόστενα κομμάτια. Την τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί Φιλαδέλφειας, προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγη baking powder και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί Φιλαδέλφειας με ένα μεγάλο κομμάτι τριμμένη φέτα, θα γίνει λίγο πιο ξινό.
5. Σ’ ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει, ρίχνουμε φρυγανιά τριμμένη και από πάνω τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε την πιπεριά με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινο τυρί σε κυβάκια.
6. Περιχύνουμε τις πένες με το μείγμα γιαουρτιού και από πάνω ρίχνουμε πάλι τριμμένη φρυγανιά.
7. Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.



* Τα υλικά είναι για ένα μικρό πυρέξ. Για ταψί φούρνου διπλασιάζουμε τις ποσότητες.


Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Πίτσα σπιτική


Υλικά:

Για τη ζύμη:

αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
λίγη μαγιά
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
αλεύρι
λίγο αλάτι

Για την πίτσα:
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
ζαμπόν
τυρί (κίτρινο) της αρεσκείας μας
μανιτάρια
πιπεριές πράσινες
ελιές
ότι άλλο θέλετε!

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια μικρή πλαστική λεκάνη το αλεύρι και κάνοντας μια μικρή λακουβίτσα στη μέση ρίχνουμε πρώτα τα αυγά και μετά το χλιαρό γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Βάζουμε τόσο αλεύρι, όσο να μην κολλάει η ζύμη και να είναι αφράτη. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη. Πρώτα βάζουμε ελιές, μανιτάρια και πιπεριές ψιλοκομμένα, έπειτα το ζαμπόν σε φέτες ή τριμμένο. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι χυμό ντομάτας και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο κασέρι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1 ώρα.


Ζύμη για πίτες (ή αλμυρές τάρτες)


Υλικά:

  • αλεύρι
  • 1 κεσέ γιαούρτι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 0%)
  • 1/2 κεσέ ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση:

Οι αναλογίες υλικών αντιστοιχούν σε μια φόρμα, πυρέξ ή άλλο σκεύος 25x35 περίπου. Ζυμώνετε όλα τα υλικά προσθέτοντας το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να γίνει εύπλαστη και όχι πολύ σφικτή. Απλώνετε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγετε με το πλάστη σε όποιο πάχος θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη ζύμη σαν βάση αλλά μπορείτε και να ανοίξετε και δεύτερο φύλλο για σκεπαστή πίτα. Η ζύμη δεν χρειάζεται να μείνει να φουσκώσει, τη χρησιμοποιείτε κατευθείαν. Ή μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη για να τη χρησιμοποιήσετε λίγες ώρες μετά. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σοταρισμένο κρεμμύδι ή ό,τι άλλο θέλετε στη διάρκεια του ζυμώματος. Αν τη χρησιμοποιήσετε σαν βάση καλό θα είναι να τη ψήσετε για 10’ σε προθερμασμένο φούρνο χρησιμοποιώντας σαν βάρος φασόλια στρωμένα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και σκεπάζοντας το σκεύος με αλουμινόχαρτο (τη γυαλιστερή επιφάνεια προς τα έξω) για να μην «αρπάξουν» τα πλαϊνά της ζύμης.

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Ρεβυθοκεφτέδες


Υλικά:

  • 1/2 κιλό ρεβύθια αλεσμένα
  • αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι
  • λίγο σκόρδο
  • 2 φέτες ψωμί βρεγμένες και στιμένες καλά
  • ντομάτα τριμμένη
  • μαϊντανό, άνιθο, ρίγανη, δυόσμο, σέλινο ψιλοκομμένα
  • αλατοπίπερο
  • λάδι

Εκτέλεση:


Πλάθουμε όλα μαζί τα υλικά μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Χωρίζουμε σε μπαλάκια και αλευρώνουμε καλά. Τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι με το κουτάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγο-τηγανιστούνε.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Σούπα με πράσο και πατάτα



Υλικά: (για 4 άτομα)


2 πράσα

2 μέτριες πατάτες

ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα πράσα και τις πατάτες σε κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, τα βγάζουμε από το νερό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σερβίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε.


Μπουκετάκια κουνουπίδι με σκορδαλιά


Υλικά:


1
κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
200 γρ. αλεσμένη καρυδόψιχα
1 μεγάλο κουτί
μπύρα
2 κουταλιές
ξύδΙ
300 γρ. βρασμένες και λιωμένες πατάτες
3 σκελίδες
λιωμένες σκόρδο
ελαιόλαδο (πάνω από 1 φλιτζάνι)
το χυμό από ½ λεμόνι
1/2 φλιτζάνι τριμμένα τυριά (κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα)

Για τη σκορδαλιά:


300 γρ. πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
το χυμό ½ λεμονιού.

Εκτέλεση:

1. Κόβετε το κοτσάνι από το κουνουπίδι και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Το ζεματάτε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει.
2. Ρίχνετε σε μπωλ τη μπύρα, τα τυριά και ενώ χτυπάτε το μίγμα ρίχνετε το αλεύρι ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνετε να μείνει ½ ώρα.
3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε βαθιά φριτέζα. Βουτάτε τα μπουκετάκια κουνουπίδι στο χυλό και τα τηγανίζετε ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα σερβίρετε με τη σκορδαλιά.
4. Για τη σκορδαλιά βάζετε σε μπωλ τις πατάτες, το σκόρδο, την καρυδόψιχα. Ρίχνετε σε ροή το λάδι εναλλάξ με το ξύδι και το χυμόλεμονιού χτυπώντας το μίγμα συνέχεια ώσπου να απορροφηθεί όλο το λάδι.

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Μπρόκολο ογκρατέν


Υλικά:

1 μπρόκολο

βραστό ζαμπόν

διάφορα τυριά της αρεσκείας σας

κρέμα γάλακτος

πιπέρι


Εκτέλεση:


Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια χωρίς κοτσάνι. Τα βουτάμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σ’ ένα πυρέξ. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και τρίβουμε τα τυριά. (εγώ έχω χρησιμοποιήσει Μακεδονικό κασέρι). Σκεπάζουμε το μπρόκολο πρώτα με το ζαμπόν κι έπειτα με το τυρί και ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε πιπέρι και ψήνουμε 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς.


* Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κουνουπίδι.



Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Ρολό σφολιάτας με κοτόπουλο




Υλικά:


2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ)

1 μικρό κοτόπουλο ή φιλέτο μπούτι (600-700 γρ περίπου)

2-3 πιπεριές χρωματιστές

150-200 γρ. regato

1-2 αυγά

μανιτάρια ψιλοκομμένα

μαϊντανός

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο


Εκτέλεση:


  1. Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.
  2. Βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει καλά, το λιανίζουμε.
  3. Κόβουμε τις πιπεριές και το regato σε μικρά κυβάκια.
  4. Αναμειγνύουμε τα υλικά μαζί (κοτόπουλο, πιπεριές, αυγά, μανιτάρια, regato).
  5. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Στρώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα λαδώνουμε ελαφρά.
  7. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο φύλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά, προσέχοντας οι 2 άκρες να έχουν διπλώσει σαν φάκελος για να μη χυθεί το μείγμα κατά το ψήσιμο.
  8. Λαδώνουμε τα ρολά και απ’ έξω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα. (45 λεπτά περίπου)




* Στο μείγμα με το κοτόπουλο μπορείτε να προσθέσετε κι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Επίσης αντί για πιπεριές μπορείτε να βάλετε καλαμπόκι, ψιλοκομμένο καρότο και αρακά που θα τα έχετε σοτάρει και ψιλοβράσει προηγουμένως. Οπτικά και γευστικά το αποτέλεσμα είναι εξίσου ωραίο.


Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

Μωσαϊκό



Υλικά:


500 γρ. φύλλο για όλες τις χρήσεις
φέτα και άλλα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας
ζαμπόν ή μπέηκον
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 κίτρινη & 1 πράσινη)
1 αυγό
πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πιπεριές, το ζαμπόν και τα τυριά σε μικρά τετράγωνα κοματάκια (αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πάριζα και γραβιέρα Κρήτης) και χτυπάμε το αυγό. Αναμιγνύουμε τα υλικά και προσθέτουμε πιπέρι. Λαδώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα για κέηκ (αυτήν με την τρύπα στη μέση) και στρώνουμε μερικά φύλλα στη βάση (7-8 φύλλα είναι αρκετά), έτσι ώστε να σκεπάζονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ξαναλαδώνουμε με ένα πινέλο και συνεχίζουμε με τη γέμιση. Από πάνω ξαναστρώνουμε φύλλα και πάλι γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τα φύλλα που περίσσεψαν έξω από τη φόρμα τα γυρίζουμε προς τα μέσα και τα λαδώνουμε από πάνω.



Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 45-50 λεπτά ή (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Όταν κρυώσει, το βγάζουμε από τη φόρμα και το κόβουμε φέτες όπως το κέηκ. Έχει πολύ ωραία εμφάνιση και είναι πολύ νόστιμο.


Μπουρεκάκια με πράσο και κιμά


Υλικά:


500 γρ. φύλο κρούστας για πίτα

½ κιλό πράσα

½ κιλό κιμά

1 κρεμμύδι

ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

κύμινο

σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο και τον κιμά, νερό, αλάτι, πιπέρι και κύμινο κι αφήνουμε να πάρουν βράση.

Ξεπαγώνουμε τα φύλα κρούστας και τα λαδώνουμε καλά. Τα κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες πάχους 10 εκατοστών περίπου. Βάζουμε λίγο από το μίγμα του κιμά και διπλώνουμε σε τριγωνάκια μέχρι να τελειώσει όλη η λωρίδα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει το μίγμα και τα φύλα. Λαδώνουμε και το εξωτερικό από τα μπουρεκάκια και τα «περνάμε» σ’ ένα πιάτο με σουσάμι κι απ’ τις δυο μεριές. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.



Πρασοκεφτέδες


Υλικά:

  • 1 κιλό πράσα
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • διάφορα μυρωδικά


Εκτέλεση:

1. Τρίβουμε το κεφαλοτύρι στον τρίφτη.
2. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό για 10 λεπτά.
3. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
4. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε.

* Μπορείτε να προσθέσετε και κιμά. Ταιριάζουν πολύ με σαλάτα ντομάτα. Αν δεν θέλουμε να τραβήξουν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα, μπορούμε να μην τους αλευρώσουμε.

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009

Λικέρ από ρόδια

Η φωτό είναι από το ipodcrates.com

Υλικά: (για ένα μέτριο μπουκάλι)
  • 2 κούπες σπόρους από ρόδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες βότκα

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. (Συνήθως χρειάζεται γύρω στον ένα μήνα, ανάλογα με την ηλιοφάνεια.) Ίσως να χρειαστεί να το αναποδογυρίζουμε και να το ανακινούμε καλά κάθε 2-3 μέρες. Μετά το τέλος του μήνα ανακινούμε πάλι πολύ καλά το βάζο και στραγγίζουμε τους σπόρους από τα ρόδια. Το λικέρ είναι έτοιμο.

Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα



Υλικά:

2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια baking powder

6 αυγά

1 κούπα βούτυρο (μαργαρίνη)

1 κούπα μαύρη ζάχαρη

1 φλιτζανάκι μαύρο ρούμι ή Drambui (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονιάκ)

1 κούπα σταφίδες

1 κούπα αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα & καβουρντισμένα)

1 κούπα καρύδια

1 κούπα φουντούκια

1 κούπα χουρμάδες

1 κούπα ξερά σύκα

2 κουταλάκια νες καφέ διαλυμένο σε μισό φλιτζανάκι νερό

2 βανίλιες

1-2 κουταλάκια του γλυκού διάφορα μπαχάρια (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ)


Για την πάστα αμυγδάλου (marjipan)

100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και θρυμματισμένα

1 αυγό

1 κούπα ζάχαρη άχνη

ανθόνερο

χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

(μπορείτε να βρείτε έτοιμη πάστα αμυγδάλου στα σούπερ μάρκετ)


Εκτέλεση:

1. Αφήνουμε τα σύκα και τους χουρμάδες να μαλακώσουν στο ρούμι μια ολόκληρη μέρα κι έπειτα τα ψιλοκόβουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα φρουτάκια γλασέ ή διάφορα γλυκά του κουταλιού, τα οποία προηγουμένως έχουμε πλύνει από το σιρόπι τους και τα έχουμε στραγγίσει καλά.

2. Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια.

3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

4. Την επόμενη μέρα μπορείτε να το στολίσετε με την πάστα αμυγδάλου, την οποία μπορείτε να χρωματίσετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να φτιάξετε διάφορα σχέδια. Διαφορετικά την κρατάτε λευκή και καλύπτετε όλο το γλυκό.

Πριν την κόψετε για να τη σερβίρετε, μπορείτε να την περιχύσετε με ρούμι και να τη βάλετε φωτιά. Στο πιάτο σερβίρεται περιχυμένη με κρέμα γάλακτος.

Εναλλακτικά μπορείτε να αλείψετε την πουτίγκα με μαρμελάδα αραιωμένη σε λίγο νερό ή να βάλετε μια στρώση καραμέλας (5 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλιά νερό, λίγο λεμόνι). Αφού στεγνώσει καλά, καλύπτουμε με την πάστα αμυγδάλου. Μπορείτε να προσθέσετε και γλάσο (2 ασπράδια μαρέγκα, 1 κουταλάκι λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, 3 κούπες ζάχαρη άχνη, 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο, καλό χτύπημα στο μίξερ).


Προσοχή: Το γλυκό δεν φουσκώνει σχεδόν καθόλου, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μικρό ταψί, εκτός κι αν έχετε την ειδική φόρμα σε σχήμα καμπάνας (βλέπε φωτό).



Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009

Σοκολατάκια με φουντούκι


Υλικά: (για περίπου 30 κομμάτια)


1 σοκολάτα υγείας (250 γρ.)

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα

λίγο ρούμι ή λικέρ (δοκιμάστε Triple Sec)

περίπου 80 γρ. τριμμένο φουντούκι


Εκτέλεση:


1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

2. Βγάζουμε το μίγμα από το μπεν-μαρί και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ρούμι ή λικέρ και το τριμμένο φουντούκι.

3. Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και το τοποθετούμε προσεκτικά στις ειδικές χάρτινες θήκες για σοκολατάκια.

4. Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν λίγο τα σοκολατάκια και τα στολίζουμε με μισό φουντούκι.


Σοκολατάκια με μανταρίνι ή πορτοκάλι


Υλικά:


1 σοκολάτα υγείας (250 γρ.)
λίγη κρέμα γάλακτος
λικέρ
μανταρίνια ή πορτοκάλια

Εκτέλεση:

1. Παίρνουμε φετούλες μανταρίνι ή πορτοκάλι και τις ξεφλουδίζουμε πολύ προσεκτικά (να μείνει μόνο το εσωτερικό)
2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος, καθώς και λίγο λικέρ της αρεσκείας μας.
3. Βουτάμε τις φέτες μανταρίνι ή πορτοκάλι στη σοκολάτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια λαδόκολα ή στα ειδικά χαρτάκια για σοκολατάκια (υπάρχουν και σε σχήμα μισοφέγγαρου).

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009

Πολύχρωμη σαλάτα με ρόδι


Υλικά:

1/2 λάχανο

1 παντζάρι

2 καρότα

½ κούπα σέλινο

σπανάκι

μαρούλι

κρεμμυδάκι φρέσκο (όσο θέλουμε)

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ. περίπου)

8-10 κάστανα βρασμένα

½ κούπα σταφίδες

3 λεμόνια

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ρόδι



Εκτέλεση:

Τρίβουμε το λάχανο, το παντζάρι (ωμό) και τα καρότα, ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαρούλι, το κρεμμυδάκι και το σέλινο και στύβουμε τα λεμόνια. Αναμιγνύουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, στο τέλος το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κρατάμε τα σπόρια από το ρόδι για το στόλισμα.



Σπιτική Σανγκρία


Υλικά:
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 μέτριο ποτήρι βότκα
  • ζάχαρη
  • μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια
  • γαρύφαλλα
  • ξυλάκια κανέλλα
  • σόδα
Εκτέλεση:


1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο βάζουμε το κρασί, τη βότκα και ζάχαρη κατά βούληση (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε να γίνει η σανγκρία).
2. Κόβουμε τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο κρασί.
3. Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα και ανακινούμε καλά το δοχείο.
4. Το αφήνουμε στο ψυγείο 24 ώρες.
5. Στο σερβίρισμα βάζουμε μισό ποτήρι σανγκρία και μισό ποτήρι σόδα ή 2/3 σαγκρία και 1/3 σόδα.

* Η σανγκρία μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μια βδομάδα το πολύ. Διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμα.


Η φωτό είναι από το www.flickr.com