Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Καλαμάρια γεμιστά


Υλικά:


4 καλαμάρια

2 κρεμμύδια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 μέτρια ντομάτα

1 πιπεριά μακρόστενη

200 γρ. φέτα

2 κουταλιές κουκουνάρι

μαϊντανός

δυόσμος

αλατοπίπερο



Εκτέλεση:


Κόβουμε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια, τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και την πιπεριά ψιλοκομμένα. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει. Όταν το μίγμα έχει πιει σχεδόν τα υγρά του, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κουκουνάρι, το μαϊντανό και τη φέτα τριμμένη. Αν δεν σας αρέσει η φέτα, κόψτε 4 λεπτά μπαστουνάκια γκούντα ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί και βάλτε από ένα μέσα σε κάθε καλάμάρι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μίγμα και τα ψήνουμε περίπου μια ώρα στους 170-180 βαθμούς σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.



* Προσοχή: Τα καλαμάρια μαζεύουν πολύ στο ψήσιμο, οπότε αν δεν είναι μεγάλα, θα χρειαστούν 2 για κάθε άτομο. Αν περισσέψει γέμιση, βράστε την μαζί με λίγο ρύζι. Θα χρειαστεί για το σερβίρισμα.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Σαλάτα παντζάρι με γιαούρτι


Υλικά:


500 γρ. παντζάρια βρασμένα (χωρίς τα φύλλα)

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

150 γρ. μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα



Εκτέλεση:


Κόβουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος σερβιρίσματος. Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια. Σκεπάζουμε τα παντζάρια με το dressing και στολίζουμε με τα καρύδια.



Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Χοιρινό με βερίκοκα και δαμάσκηνα


Υλικά:


1 κιλό χοιρινό (μπούτι ή λαιμός)

1 κρεμμύδι

12-15 ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα

κονιάκ ή κόκκινο κρασί

1 κουταλιά της σούπας μέλι

ελαιόλαδο

αλατοπίπερο



Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το χοιρινό κομμένο σε κύβους και το σοτάρουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε και τα βερίκοκα με τα δαμάσκηνα. Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ, προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις μαλακώσουν τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε για να μη λιώσουν τελείως. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, προσθέτουμε το μέλι και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Ξαναρίχνουμε μέσα τα φρούτα κι είναι έτοιμο.



Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Cookies με ginger και κομματάκια σοκολάτας


Υλικά:


1/2 κούπα μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 1/3 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι ginger τριμμένο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κούπα μαύρο ρούμι
1 κουταλιά της σούπας μελάσσα
1 κουταλάκι μέλι
1/4 κούπα καλαμποκέλαιο
κομματάκια σοκολάτας (choc chips)


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά (αλλά όχι πολύ χτύπημα). Κάνουμε τη ζύμη μικρά μπαλλάκια, τα πατάμε με το χέρι ή με τον πάτο ενός ποτηριού και βάζουμε στο καθένα από 3 κομματάκια σοκολάτας. Τοποθετούμε λαδόχαρτο σ' ένα ταψί φούρνου και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

* Με την ίδια συνταγή αλλά με διαφορετική διακόσμηση έχουμε χαρούμενα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια ή για παιδικά πάρτυ.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Τορτελίνια με μελιτζάνα




Υλικά:

250 γρ. τορτελίνια (με ό,τι γέμιση θέλετε)
1 μέτρια μελιτζάνα
2 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια, την αλατίζουμε, την "ποτίζουμε" με ξύδι και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσει. Βράζουμε το τορτελίνια και τα σουρώνουμε. Ξεπλένουμε τη μελιτζάνα και τη στίβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Την τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και ρίχνουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα τορτελίνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ρίγανη και, αν θέλουμε, λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Μανιτάρια κρασάτα


Υλικά:


½ κιλό μανιτάρια

2-3 ώριμες ντομάτες ή ½ κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι

2 ποτηράκια κόκκινο κρασί

ελαιόλαδο

1-2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλλα (προαιρετικό)

αλατοπίπερο


Εκτέλεση:


Σωτάρουμε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο όπως είναι ολόκληρα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα. Δεν βάζουμε καθόλου νερό. Αν δεν έχουν σκεπαστεί τα μανιτάρια ρίχνουμε κι άλλη ντομάτα. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.


* Αν η σάλτσα μας φανεί λίγο ξινή (αναλόγως το κρασί που χρησιμοποιήσαμε), προσθέτουμε 1-2 πρέζες ζάχαρη.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Δροσερό γλυκό με ζελέ και γιαούρτι



Υλικά:


2 κουτιά ζελέ

2 γιαούρτια light

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια χυμό

φρούτα



Εκτέλεση:


Σε 2 ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε το ζελέ σε σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Προσθέτουμε άλλα 2 ποτήρια χυμό και ανακατεύουμε πάλι. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι ν’ αρχίσει να πήξει. Χτυπάμε το ζελέ στο μίξερ μαζί με τα γιαούρτια μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Παίρνουμε μια φόρμα για κέηκ και βρέχουμε το εσωτερικό της ελαφρά με κρύο νερό. Κόβουμε φρούτα της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στη βάση της φόρμας. Προσθέτουμε το μίγμα, μέσα στο οποίο μπορούμε να έχουμε βάλει ψιλοκομμένα φρούτα και αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο.


* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γεύση ζελέ θέλουμε, αλλά καλά θα ήταν ο χυμός να είναι ίδια γεύση με το ζελέ. Αλλιώς ο χυμός πορτοκάλι είναι μια σίγουρη λύση.

* Τα φρούτα για να μην μαυρίσουνε, τα βρέχουμε με χυμό λεμονιού.


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Μοσχάρι κοκκινιστό


Υλικά:


1 κιλό μοσχάρι νουά

1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ (400γρ) ή ½ κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

1 κρεμμύδι

φύλλα δάφνης

1 κουταλιά ξύδι

1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη

αλατοπίπερο

μπαχάρι

½ κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση:


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες να σωταριστεί καλά απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τις ντομάτες και 1-2 ποτήρια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και τα φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό στην πορεία.


* Αν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας, σε 25-30 λεπτά το μοσχάρι είναι έτοιμο. Αφού βγάλουμε τον ατμό, αφήνουμε να βράσει χωρίς το καπάκι μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Ταιριάζει πολύ με πουρέ, αλλά και με ρύζι, ζυμαρικά ή τηγανητές πατάτες.