Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Μαγειρίτσα


Υλικά:

1/2 κιλό εντεράκια
1 συκωταριά (αρνίσια)
φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος
μαϊντανός
1/2 κούπα ρύζι
2 αυγά
1/2 κούπα χυμός λεμονιού
ελαιόλαδο
ξύδι
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Σχίζουμε τα εντεράκια κατά μήκος με ψαλίδι (πλένονται καλύτερα έτσι) και τ' αφήνουμε σ΄ένα μπολ με ξύδι για μερικά λεπτά. Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε περίπου 3 λίτρα νερό, ρίχνουμε μέσα τα εντεράκια, τη συκωταριά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου. Στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και ζωμό από κρέας, αν έχουμε. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει.
Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τ' αυγά και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Βγάζουμε 1 κουτάλα ζωμό από τη σούπα και την προσθέτουμε στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς να μην κόψει. Το ρίχνουμε στην υπόλοιπη σούπα, κατεβάζουμε από τη φωτιά κι η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.

* Μαγειρίτσα vegetarian (παραλλαγή για χορτοφάγους): Αντικαταστούμε τα εντεράκια και τα συκωτάκια με ψιλοκομμένα μανιτάρια. Είναι εξίσου νόστιμη.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Μπεκρή μεζέ


Υλικά:

500 γρ. χοιρινό κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά χοντροκομμένη
μανιτάρια
ρεγκάτο σε κύβους
1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κρέας (κομμένο σε κύβους) μαζί με το κρασί, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια σ' ένα σκεύος με καπάκι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μια νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε λίγο νερό και τη ντομάτα (αν θέλουμε), αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος προσθέτουμε το ρεγκάτο να λιώσει.

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Φωλίτσες κοκκινιστού


Υλικά:

1/2 κιλό περίπου μοσχάρι
10-12 φωλιές φιδέ
ντομάτες
1 κρεμμύδι
κίτρινο τυρί
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Μαγειρεύουμε το μοσχάρι κοκκινιστό. Βάζουμε τις φωλιές του φιδέ σ' ένα καλά λαδωμένο ταψί και τις λαδώνουμε πολύ καλά κι από πάνω για να μην ξεραθούν. Τις ψήνουμε 5-10 λεπτά στο φούρνο. Γεμίζουμε τις φωλιές με μικρές μπουκιές κοκκινιστού και περιχύνουμε με τη σάλτσα του κοκκινιστού. Σκεπάζουμε τις φωλιές με φέτες από κάποιο μαλακό κίτρινο τυρί κι από πάνω με μια ροδέλα ντομάτας. Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Μπορείτε να το συνοδέψετε με πουρέ μελιτζάνας. Η συνταγή είναι ιδανική, αν μας έχει περισσέψει κοκκινιστό.