Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Γαρίδες σαγανάκι


Υλικά:

1/2 κιλό γαρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
1 κουτί pumaro ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1/2 καραφάκι ούζο (50 ml)
μαϊντανός
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες. Προσθέτουμε τη ντομάτα κι ελάχιστο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις γαρίδες και λίγο ούζο (το μισό). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις δέσει η σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό φιλοκομμένο και το υπόλοιπο ούζο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ζυμαρικά.


Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Τάρτα καραμέλας

Η φωτό και η συνταγή είναι δάνειο από εδώ.
Υλικά:

Για τη βάση:
1 πακέτο μπισκότα digestive
λίγο λικέρ αμαρέτο ή ρούμι
50 γρ λιωμένο βούτυρο (μαργαρίνη)

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

8 κοφτές κουταλιές σούπας corn flour
4 φλιτζάνια γάλα
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κοφτές κουταλιές σούπας μαργαρίνη
4 αυγά
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. (Αν γίνει πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο γάλα ακόμα. Αν γίνει αραιή, ρίξτε ακόμα λίγο corn flour.)

Σε ένα τηγάνι, σπάμε τα μπισκότα, ρίχνουμε το αμαρέτο και το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μπισκότο να τραβήξει όλα τα υγρά. Προσοχή να μην αρπάξει!

Στρώνουμε το μπισκότο σε μια φόρμα τάρτας και καλύπτουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Από πάνω απλώνουμε μια λεπτή στρώση καραμέλας Bonne Maman ή δική μας χειροποίητη (ζάχαρη, νερό & λίγο λεμόνι). Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες για να σφίξει.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Κοτόσουπα με καρότο


Υλικά: (4 μερίδες)

4 μπούτια φιλέτο
2 μέτριες πατάτες
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αρκετό νερό. Τρίβουμε το καρότο, κόβουμε τις πατάτες και τα προσθέτουμε στη σούπα μόλις πάρει βράση. Όταν το κοτόπουλο έχει μαλακώσει, αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

Κοτόπουλο με πιπεριές και κάρυ



Υλικά:
(για 3-4 μερίδες)

2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε κύβους
4-5 πιπεριές χρωματιστές
1 κρεμμύδι
χυμός ντομάτας
λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
κάρυ

Εκτέλεση:

1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ελαφρά.
2. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ανακατευοντας συνέχεια.
3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε χυμό ντομάτας και τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κοτόπουλο καλά.
4. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες. Καλά είναι να έχουμε απ' όλα τα χρώματα (κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί και κίτρινη) για πιο όμορφο αποτέλεσμα.
5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Έπειτα βγάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κάρυ στο τέλος (όσο θέλουμε). Σερβίρεται με ρύζι ή noodles.

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

Γλυκόξινο χοιρινό με πατάτες στη γάστρα


Υλικά: (4 μερίδες)

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
2-3 πιπεριές χρωματιστές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη)
1-2 καρότα
1-2 κρεμμύδια
2-3 πατάτες
250 γρ. regato ή gouda σε κύβους
1 βάζο έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και προσθέτουμε το χοιρινό να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
2. Κόβουμε σε καρεδάκια τις πιπεριές και τις πατάτες και τα καρότα σε ροδέλες.
3. Βάζουμε το κρέας σε μια γάστρα μαζί με το ζωμό του και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί.
4. Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς και όταν έχει σχεδόν γίνει, βγάζουμε το καπάκι της γάστρας, αφήνουμε να πιει τα υγρά του, περιχύνουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα και προσθέτουμε το τυρί. Αφήνουμε λίγο ακόμα στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.