Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

Ψαρονέφρι με φρούτα τυλιγμένο σε σφωλιάτα


Υλικά: (για 2 άτομα)

1 ψαρονέφρι
1-2 ώριμα ακτινίδια
δαμάσκηνα
βερίκοκα
1 φύλλο σφωλιάτας
μαρμελάδα δαμάσκηνο ή βερίκοκο
1 κρόκος αυγού
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το ακτινίδιο και αλείβουμε το φαρονέφρι. Το αφήνουμε να μαριναριστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο. Παράληλλα μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε μαυροδάφνη ή κονιάκ. Το πρωί τα στίβουμε. Κάνουμε μια τρύπα στο φαρονέφρι στη μέση με το μαχαίρι (χωρίς να το χωρίσουμε στα 2) και το γεμίζουμε με τα φρούτα. Τυλίγουμε και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φαρονέφρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Απλώνουμε 1 φύλλο σφωλιάτας και το αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας. Βάζουμε το ψαρονέφρι στο κέντρο και τυλίγουμε τη σφωλιάτα ρολό. Αλείψουμε με τον κρόκο του αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2010

Πατατοσαλάτα


Υλικά:

3-4 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι
αγγουράκια πίκλες
κάπαρη
πιπέρι

Για το dressing:

ελαιόλαδο
μουστάρδα
χυμός λεμόνι

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζετε. Αφήνετε να κρυώσουν καλά. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις πίκλες και τα αναμειγνύετε με τις πατάτες. Προσθέτουμε την κάπαρη και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το dressing. Αν θέλετε, προσθέτε και λίγη μαγιονέζα. Το αλάτι είναι προαιρετικό.