Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Guacamole



Υλικά: (για ένα μπολάκι)

1 ώριμο αβοκάντο
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κρεμμύδι
μαϊντανός
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1-2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
(1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη, προαιρετικά)


Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ.



Arancini (ρυζοκροκέτες)


Υλικά:

1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
150-200 γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
αλεύρι
αλατοπίπερο
σπορέλαιο


Εκτέλεση:

Βράζουμε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό τόσο όσο να "κρατάει" λίγο. Το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο ρύζι και ανακατεύουμε να πάει παντού.



Κόβουμε το κίτρινο τυρί σε κυβάκια μεγέθους μπιζελιού. Προτιμήστε κάποιο ημίσκληρο τυρί με έντονη γεύση, για να μη "χαθεί" μέσα στο ρύζι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια με το ρύζι βάζοντας στο κέντρο ένα κομματάκι τυρί. Σφίγγουμε τα ρυζομπαλάκια να δέσει το σχήμα τους. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο 1-2 μέρες το πολύ. Απλώνουμε τα ρυζομπαλάκια πάνω σε μια λαδόκολα στη σειρά και τυλίγουμε, έτσι ώστε να σκεπαστεί η πρώτη σειρά και να μπορούμε να τοποθετήσουμε την επόμενη.



Όταν είμαστε έτοιμες να τα τηγανίσουμε, τα βγάζουμε από τη λαδόκολα και τα αλευρώνουμε ελαφρά.



Τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να επιπλέουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν τα βγάλετε από το τηγάνι, μπορεί να σας φανούν σκληρά, στη συνέχεια όμως ρουφάνε λάδι και μαλακώνουν.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κάρυ ή κρόκο Κοζάνης μέσα στο ρύζι που βράζει κι έπειτα να βάλετε και μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Βασική ζύμη για σου


Υλικά:

1 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι βιτάμ
1 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το αλάτι, προσθέτουμε το βιτάμ κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τ' αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε το φούρνο. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολα. Παίρνουμε ποσότητα από τη ζύμη όσο ένα καρύδι, χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια του γλυκού της δίνουμε σχήμα και τοποθετούμε σε απόσταση 3-4 εκατοστών μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς 15 λεπτά και στους 150 βαθμούς άλλα 15 λεπτά.

* Η δόση είναι για 50 σουδάκια περίπου. Θα χρειαστείτε 2 ταψιά.