Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Χοιρινό αλά οριεντάλ


Υλικά:

1 κιλό χοιρινή τηγανιά
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά (ή κίτρινη/πορτοκαλί ή και τα δύο)
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας σόγια σως
ξύδι μπαλσάμικο
τζίντζερ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ξεπικρίζουμε τη μελιτζάνα και την στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί το χοιρινό αφήνοντας να θωρακιστεί καλά. Έπειτα προσθέτουμε τη μελιτζάνα και το σκόρδο. Σβήνουμε με λίγο μπαλσάμικο. Σ' ένα ποτήρι ανακατεύουμε το μέλι, το ταχίνι και τη σόγια σως και αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Περιχύνουμε το χοιρινό μ' αυτό και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπαστεί. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες ζουλιέν και προσθέτουμε αλάτι και μπόλικο τζίντζερ (φρέσκο τριμμένο ή σκόνη). Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό κι έπειτα ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να μείνει με τη σάλτσα του.

Σερβίρεται με noodles, φιδέ ή κους κους.

Πηγή: http://www.chefonair.gr/

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Πηλιορίτικο σπετζοφάι



Υλικά (για 4 άτομα):

2 χωριάτικα λουκάνικα με πράσο
2 μικρές μελιτζάνες
4-5 πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο κρεμμύδι
ντομάτες για σάλτσα (τριμμένες)
2-3 φύλλα δάφνης
λίγο κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια, τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Έπειτα τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
2. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις κόβουμε σε ροδέλες ή τετράγωνα κομμάτια.
3. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα και νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν, τα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρουν βράση.
4. Συγχρόνως, σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε το λουκάνικο σε κομμάτια και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφρά στο λίπος του. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
5. Προσθέτουμε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη ρίγανη.
6. Προαιρετικά σερβίρουμε με χυλοπίτες.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Κέηκ καρότου



Υλικά:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
250 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
250 γρ. καρότα τριμμένα
3 αυγά
200 ml σπορέλαιο

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τρίβουμε τα καρότα στο μπλέντερ, τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά. Σ΄ένα άλλο μπολ σπάμε τ' αυγά και τα χτυπάμε μαζί με το σπορέλαιο. Τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύουμε καλά μ' ένα πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δεν χρειάζεται χτύπημα στο μίξερ.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό στρόγγυλο ταψάκι ή δυο μακρόστενες αλουμινένιες φόρμες και στη βάση βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολας. Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Μόλις ψηθεί το κέηκ, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το ταψάκι, βγάζουμε τη λαδόκολα και αφήνουμε να κρυώσει.

Αν θέλουμε πορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη στο μίγμα και να πασπαλίσουμε το κέηκ με άχνη.


Συμβουλή: Μην το ψήσετε στην κλασσική φόρμα του κέηκ με την τρύπα στη μέση. Είναι αρκετά μαλακό, δεν φουσκώνει και δεν θα κοπεί εύκολα.

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Μπιφτεκάκια με σάλτσα ροκφόρ



Υλικά:

Για τα μπιφτέκια:

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο μπλέντερ
1 αυγό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
ελαιόλαδο
δυόσμο
ρίγανη
κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα ροκφόρ:

100 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ροκφόρ (ή μπλε τυρί)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
λίγη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σ' 'ενα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και μολις λιώσει προσθέτουμε το ροκφόρ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε τη μουστάρδα. Αν μας φαίνεται πολύ έντονη η γεύση του ροκφόρ, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχουμε τη γεύση που θέλουμε. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μάτι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι.