Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Χοιρινό κρασάτο στη γάστρα



Υλικά:

1 κιλό χοιρινή τηγανιά
μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 καρότα
μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 ξύλα κανέλας
3-4 φύλλα δάφνης
μπαχάρι
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
1 ποτήρι κριθαράκι ή ρύζι

Εκτέλεση:

Σ' ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε την τηγανιά στο ελαιόλαδο για να θωρακιστεί. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μεταφέρουμε στη γάστρα προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά και τόσο νερό όσο να σκεπαστεί καλά το κρέας. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Έπειτα, προσθέτουμε το κριθαράκι ή το ρύζι και αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Αφήνουμε ακόμα μια ώρα περίπου στο φούρνο, μέχρι το κριθαράκι/ρύζι να τραβήξει το νερό.


Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Το πιο σοκολατένιο κέηκ



Υλικά:

2 φλ. ζάχαρη
1 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. κακάο
1 ½ κ.γ. baking powder
1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 αyγά
1 φλ. γάλα
½ φλ. λάδι
1 φλ. βραστό νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέηκ.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε (δε χρειάζεται χτύπημα στο μιξερ). Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, δεν πειράζει, έτσι πρέπει να είναι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Πριν το βγάλουμε από τη φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.