Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Σύκο μαρμελάδα!

Αφού με κέρασαν ένα «βαζάκι» χειροποίητης μαρμελάδας, ανέτρεξα στα παλιά χειρόγραφα της γιαγιάς Σταθούλας… μην και ανακαλύψω την μυστική συνταγή… αυτήν «απογείωνε» το παξιμάδι από τον φούρνο του κυρ-Κανέλλου για το απογευματινό κολατσιό μου.
Έγραφε η γιαγιούλα μου…


Τα χρειαζούμενα
1 οκά σύκα (1 κιλό και 280 γραμ.)
200 δράμια ζάχαρη (640 γραμ.)
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σύκα… τα μαλάζουμε με τα χέρια, μέχρι να λιώσουν. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια φαρδιά κατσαρόλα και αποθέτουμε τον πολτό των σύκων και την ζάχαρη και περιμένουμε να δέσει η μαρμελάδα- κατά τα γνωστά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, να πάρει το γλυκό 1-2 βράσεις. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα…
Η διαδικασία … περίπου… γνωστή…

Μόνο που η μαρμελάδα των παιδικών μου χρόνων
είχε και κάτι άλλο…
Προσπάθησα να το ανακαλύψω…
Δοκίμασα 1 ξυλαράκι κανέλλας…
Δοκίμασα 1 ρακοπότηρο κονιάκ…
Τίποτα…
Η καπνιστή επίγευση, που μου άφηνε η μαρμελάδα της μαμάς μου, δεν «έβγαινε» με τίποτα….!!!!
Σήμερα… επιτέλους… μου αποκάλυψε το «μυστικό» της…
1 κουταλιά σούπας βούτυρο πρόβειο
(από το καλό.. . που πούλαγε η μπακάλης)
στον πάτο της κατσαρόλας,
πριν τοποθετηθούν τα υλικά της μαρμελάδας…
Το ‘χε διαβάσει σε περιοδικό,
στα μέσα της δεκαετίας του ’60…
Δεν θυμόταν αν ήταν το «Ρομάντζο»
που αγόραζε
ή
ο «Θησαυρός» που διάβαζε
στο κομμωτήριο – κάθε Σάββατο...


update:
η μυστική ιστορία...
εδώ

8 σχόλια:

kyriayf είπε...

Αισιοδοξώ...
να βρω και μια μυστική ιστορία...

εδώ βρήκα το μυστικό της μαρμελάδας!!!!
;)

Ανώνυμος είπε...

βρε για κοίτα μυστικό...άντε να φανταστείς βούτυρο φρέσκο μέσα σε μαρμελάδα...

kyriayf είπε...

cook!!!

παρομοίως...
αδυνατούσα να το πιστέψω...

Υπάρχει όμως λογική...

Τότε έκαναν τις μαρμελάδες σε σκεύος αλουμινένιο... και υπήρχε "κίνδυνος" να κολλήσει το γλυκό...

Η μαμά μου συνέχισε την παράδοση και στα "ανοξείδωτα" σκεύη, που μετά το '80 είχαμε...

Δοκίμασε το...
"λέει"....!!!!

;)

Ανώνυμος είπε...

είμαι σίγουρη για τη γεύση!

nosyparker είπε...

Η μαμά μου έχει πολλά σύκα. Θα της "προωθήσω" τη συνταγή να τη φτιάξει, γιατί εγώ βαριέμαι. :-D

kyriayf είπε...

cook!
:)

Nosy!!!
Δεν το κρύβω...
ζηλεύω για τα συκαλάκια....
Να την φτιάξει η μανούλα σου τη μαρμελάδα!!!!

φιλιάαααα :)

ΥΓ. Ευγνώμων για το φιλόξενο μαγειρείον σου...
Αναζητώ τον παλιό μου φίλο και κάποτε συν-blogger Achillistron, να ανασυστήσουμε την συνταγή χοιρινό με φρέσκα σύκα, που προ 5ετίας μαγειρέψαμε... αφού μας περίσσευαν τα σύκα....

;)

Ανώνυμος είπε...

Καλά, έχω συγκλονιστεί με την πληροφορία. Τόσα χρόνια φτιάχνω μαρμελάδα και δεν το είχα σκεφτεί ποτε! ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΥΚΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ.... ΤΟ ΠΙΑΣΕΣ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ???!!