Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Μαγειρίτσα


Υλικά:

1/2 κιλό εντεράκια
1 συκωταριά (αρνίσια)
φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος
μαϊντανός
1/2 κούπα ρύζι
2 αυγά
1/2 κούπα χυμός λεμονιού
ελαιόλαδο
ξύδι
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Σχίζουμε τα εντεράκια κατά μήκος με ψαλίδι (πλένονται καλύτερα έτσι) και τ' αφήνουμε σ΄ένα μπολ με ξύδι για μερικά λεπτά. Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε περίπου 3 λίτρα νερό, ρίχνουμε μέσα τα εντεράκια, τη συκωταριά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου. Στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και ζωμό από κρέας, αν έχουμε. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει.
Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τ' αυγά και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Βγάζουμε 1 κουτάλα ζωμό από τη σούπα και την προσθέτουμε στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς να μην κόψει. Το ρίχνουμε στην υπόλοιπη σούπα, κατεβάζουμε από τη φωτιά κι η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.

* Μαγειρίτσα vegetarian (παραλλαγή για χορτοφάγους): Αντικαταστούμε τα εντεράκια και τα συκωτάκια με ψιλοκομμένα μανιτάρια. Είναι εξίσου νόστιμη.

1 σχόλιο:

cook είπε...

εγω θα προτιμησω την χορτοφαγικη εκδοχη!...και μαλιστα με πλευρωτους :)

χριστος ανεστη!