Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

Ρεβύθια με μελιτζάνες


Υλικά:

250 γρ. ρεβύθια
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
ντομάτες φρέσκες ή έτοιμος συμπυκνωμένος χυμός
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
μυρωδικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια μια ολόκληρη νύχτα σε αλατόνερονερο στο οποίο έχουμε προσθέσει και λίγη μαγειρική σόδα. Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αφήνουμε σε νερό με ξύδι κι αλάτι να ξεπικρίσουν, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ, σ' ένα άλλο σκεύος σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο κι ετοιμάζουμε σάλτσα ντομάτας, στην οποία προσθέτουμε διάφορα μυρωδικά. Εγώ βάζω μαϊντανό, μπαχάρι, κανέλα και λίγη πιπερόριζα. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα, ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και λίγο νερό κι αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Συγχρόνως, τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το πολύ λάδι και στρώνουμε τις μισές σ' ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ.


Από πάνω ρίχνουμε τα ρεβύθια, τα οποία τα έχουμε πάρει με μια τρυπητή κουτάλα (για να μείνει η σάλτσα στο σκεύος)...


.... τα σκεπάζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες κι από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.


Τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες. Μπορείτε νε προσθέσετε και λεπτές ροδέλες ντομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: