Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Arancini (ρυζοκροκέτες)


Υλικά:

1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
150-200 γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
αλεύρι
αλατοπίπερο
σπορέλαιο


Εκτέλεση:

Βράζουμε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό τόσο όσο να "κρατάει" λίγο. Το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο ρύζι και ανακατεύουμε να πάει παντού.



Κόβουμε το κίτρινο τυρί σε κυβάκια μεγέθους μπιζελιού. Προτιμήστε κάποιο ημίσκληρο τυρί με έντονη γεύση, για να μη "χαθεί" μέσα στο ρύζι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια με το ρύζι βάζοντας στο κέντρο ένα κομματάκι τυρί. Σφίγγουμε τα ρυζομπαλάκια να δέσει το σχήμα τους. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο 1-2 μέρες το πολύ. Απλώνουμε τα ρυζομπαλάκια πάνω σε μια λαδόκολα στη σειρά και τυλίγουμε, έτσι ώστε να σκεπαστεί η πρώτη σειρά και να μπορούμε να τοποθετήσουμε την επόμενη.



Όταν είμαστε έτοιμες να τα τηγανίσουμε, τα βγάζουμε από τη λαδόκολα και τα αλευρώνουμε ελαφρά.



Τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να επιπλέουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν τα βγάλετε από το τηγάνι, μπορεί να σας φανούν σκληρά, στη συνέχεια όμως ρουφάνε λάδι και μαλακώνουν.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κάρυ ή κρόκο Κοζάνης μέσα στο ρύζι που βράζει κι έπειτα να βάλετε και μυρωδικά της αρεσκείας σας.

1 σχόλιο:

eleftheria είπε...

Μ΄ αρέσουν οι ρυζοκροκέτες σου. Δεν έχω φάει ποτέ και λέω να τους δοκιμάσω. Πολύ καλή η συνταγή σου και πολύ εύκολη.