Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Μοσχαράκι Στρογγανώφ


Υλικά: (4 μερίδες)

1 κιλό μοσχάρι φιλέτο
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικό)
1ποτήρι λευκό κρασί
500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια
1/2 κούπα μουστάρδα
200 γρ κρέμα γάλακτος (ή 100 γρ κρέμα & 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
κους κους και πληγούρι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μοσχάρι κομμένο σε λεπτές μακριές λωρίδες και αφήνουμε να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό (τόσο όσο να σκεπάσει το κρέας), αλάτι, πιπέρι κι ένα κλωνάρι σέλινο και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν μαλακώσει λίγο το μοσχάρι, αφαιρούμε το σέλινο, προσθέτουμε τη μουστάρδα και τα μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες και συνεχίζουμε το βράσιμο. Μόλις πιει το νερό του, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με κους κους και πληγούρι, τα οποία έχουμε βράσει χωριστά.

Σεράνο


Υλικά: (για ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών)

Για το παντεσπάνι:
1 βιτάμ
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1/2 ποτήρι κακάο
1 κουταλάκι baking powder
1 βανίλια

Για το σιρόπι:
1 1/2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού

Για τη σαντιγύ:
1 Morfat (φυτική)
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για το γκαρνί:
κουβερτούρα
ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι


Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά για το παντεσπάνι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά και το προσθέτουμε στο παντεσπάνι λίγο-λίγο. Πρέπει να είναι κρύο το παντεσπάνι και ζεστό το σιρόπι ή το αντίθετο.

Στο μεταξύ, χτυπάμε τη morfat για 5 λεπτά στο μίξερ και προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Όταν κρυώσει το γλυκό, αλείφουμε τη σαντιγύ στην επιφάνεια. Στο τέλος, τρίβουμε την κουβερτούρα και προεραιτικά προσθέτουμε τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Σαλάτα ρόκα με ρεβύθια



Υλικά:

250 γρ. ρόκα
100-150 γρ. ρεβύθια
1 κρεμμύδι
μαϊντανός
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
χυμός λεμονιού
1 πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 1 κουταλιά μαγειρική σόδα από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί πετάμε το νερό, βράζουμε τα ρεβύθια και τα στραγγίζουμε. Αναμειγνύουμε τη ρόκα με τα ρεβύθια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό και αν θέλουμε μια πιπεριά Φλωρίνης κομμένη ζουλιέν. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό μισού λεμονιού.

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Τιραμισού με γιαούρτι


Υλικά: (για ένα ταψί κουζίνας)

2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 λίτρο κρέμα γάλακτος (για γλυκά)
2 κούπες espresso (2 κουταλιές της σούπας καφές + 2 κουταλιές ζάχαρη)
5 κοταλιές της σούπας ζάχαρη
λικέρ Tia Maria ή Kalhua
κακάο σκόνη

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον espresso και βουτάμε τα σαβαγιάρ στον καφέ από την πλευρά που δεν έχει ζάχαρη, και τα στρώνουμε ανάποδα στο ταψί. Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος στο μίξερ. Προσθέτουμε στο γιαούρτι το λικέρ και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Βάζουμε και τα δυο στο ψυγείο. Όταν έχουν κρυώσει, με ένα κουτάλι, παίρνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε στο γιαούρτι, χωρίς να ανακατέψουμε καλά, για να μείνει το μίγμα αφράτο. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω απ' τα σαβαγιάρ και πασπαλίζουμε με κακάο. Επαναλαμβάνουμε δεύτερη στρώση σαβαγιάρ, κρέμα και κακάο. Στο σερβίρισμα, ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος στο πιάτο και πασπαλίζουμε με κακάο πριν βάλουμε το τιραμισού.

Γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα πιπεριάς



Υλικά: (για 2 άτομα)

2 στήθη κοτόπουλου
2-3 πιπεριές (ό,τι χρώμα θέλετε)
χυμό ντομάτας
2 φέτες μπέηκον
σπαράγγια (φρέσκα ή κονσέρβα)
κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
ελαιόλαδο
θυμάρι ή ρίγανη

Εκτέλεση:

Όπως είναι ολόκληρα τα στήθη, κάνουμε μια τρύπα με μαχαίρι στο εσωτερικό τους και γεμίζουμε με μπαστουνάκια τυριού. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε μπλε τυρί λιωμένο με λίγη κρέμα γάλακτος. Σωτάρουμε τα στήθη σε ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά . Αν τα σπαράγγια είναι κονσέρβας βάζουμε 3 πάνω σε κάθε στήθος και τυλίγουμε με μια λωρίδα μπέηκον και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. Αν τα σπαράγγια είναι φρέσκα, τα πιάνουμε ματσάκι μ' ένα λαστιχάκι και τα βράζουμε όρθια σ' ένα μπρίκι, βάζουντας μέσα στο νερό μόνο τα κοτσάνια τους μέχρι να μαλακώσουν. Ψήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο για μισή ώρα. Προσοχή να μην στεγνώσει.

Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να καούν και να μυρίζουν. Θα βγάλουν αρκετό καπνό, με προσοχή ανοίγουμε λίγο το καπάκι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Όταν έχουν μαλακώσει και το νερό έχει εξατμιστεί, προσθέτουμε χυμό ντομάτας ή φρέσκο ντοματάκι, αλάτι πιπέρι και θυμάρι ή ρίγανη προς το τέλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον λάδι. Όταν έχει πάρει βράση, αλέθουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ για να γίνει λεία, ή στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα καμμένα κομμάτια της πιπεριάς.

Στρώνουμε τη σάλτσα σ' ένα πιάτο κι από πάνω σερβίρουμε τα στήθη του κοτόπουλου.