Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Τις μελιτζάνες παπουτσάκια τις θεωρούσα ανέκαθεν μαμαδίστικο φαγητό. Δηλαδή είναι από τα φαγητά που τα φτιάχνει η μαμά και δίνει και στην ανεπρόκοπη κόρη ταπεράκι για το σπίτι. Όμως τώρα είμαι μαμά κι εγώ και δεν έχω καμία δικαιολογία. Έτσι είπα να κάνω μια απόπειρα. Τελικά, αν εξαιρέσει κανείς τη φασαρία του να λερώσεις τρία διαφορετικά σκεύη, (συν το ταψί, τέσσερα), δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία. Για κάποια που ασχολείται με τη μαγειρική τουλάχιστον. Ακόμα και η μπεσαμέλ, που θεωρούσα δύσκολο να πετύχει χωρίς να σβωλιάσει, με λίγη προσοχή βγαίνει άψογη. Ιδού λοιπόν!



Υλικά για 6 μερίδες:

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
μαϊντανό
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 κουταλιές αλεύρι
2 φλυτζάνια γάλα
1 αυγό
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις αλατίζουμε και αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Τις τρυπάμε στη φλούδα και τις τηγανίζουμε ελαφρώς σε καυτό λάδι. Αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν κάνα 20λεπτό (μέχρι να πιουν το νερό). Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό. Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και γεμίζουμε με τον κιμά.



Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να δέσει. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και στο τέλος προσθέτουμε και το αυγό. Εδώ μπορούμε να ανεβάσουμε ελαφρώς τη φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο (προαιρετικά). Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180 στον αέρα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

1 σχόλιο:

Olives and Olive είπε...

Έτσι τα κάνει και η μαμά μου!νοστιμότατα!