Στην περιοχή της Ηλείας μενουδέλι λένε τον φιδέ...
χοντρομενούδελο δηλαδή είναι ο "χοντρός φιδές"...
ζυμαρικό που συσκευάζεται σε "φωλιές",
(γνωρίζω την εκδοχή του από "μίσκο" και "μέλισσα")
που αν δεν το βρείτε,
μπορεί να αντικατασταθεί με σπαγκέτο νο 7 ή νο 10,
σπασμένο στα 4....
Είναι μια μορφή σούπας που συνηθίζεται στις νηστείες
αλλά και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού,
με ένα κομμάτι τυρί φέτα να λιώνει στο πιάτο....
η νηστήσιμη εκδοχή... ελέω σαρακοστής...
Υλικά:
1/4 κιλού ζυμαρικό
750 ml χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνα λάδι
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά (δεν το συνηθίζω αλλά πολλές μαγείρισσες τα χρησιμοποιούν)
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
1 καρότο
1 μέτρια πατάτα
μερικά φύλλα σέλινο ή μαϊντανό
Εκτέλεση:
1. Αραιώνουμε το χυμό ντομάτας με 250 ml νερό, να έχουμε δηλαδή ένα λίτρο υγρό, και το βάζουμε να πάρει βράση.
2. Αλατίζουμε κατά βούληση, προσθέτουμε το λάδι (τα προαιρετικά λαχανικά) και το σπασμένο ζυμαρικό.
3. Βράζουμε περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή σούπα.
4. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλοϊκό στην σύλληψη και εκτέλεση, αν συνοδευτεί με τυρί φέτα, αποτελεί πλήρες γεύμα, που γίνεται σύντομα και μεγάλωσε πλείστες γενιές παιδιών της Ηλείας.
Αν δεν έχουμε χυμό φρέσκιας ντομάτας (συνηθίζω να έχω στον καταψύκτη σε σακουλάκια τη σχετική ποσότητα από το καλοκαίρι φυλαγμένη), αραιώνουμε 5 κουταλιές πάστας (ει δυνατόν από ντοματάκια Σαντορίνης- που "κρατάει" το άρωμα της φρέσκιας ντομάτας) σε 1 λίτρο νερό.
Σε περίπτωση που το ζυμαρικό τραβήξει πολύ νερό (εξαρτάται από το αλεύρι που έχουν παρασκευαστεί), έχουμε έτοιμο απόθεμα από βραστό νερό να συμπληρώσουμε.
Μερικοί προσθέτουν μια κουταλιά αιγοπρόβειο βούτυρο για άρωμα.
Καλή σας όρεξη
5 σχόλια:
Για κοίτα να δεις που, αν και δε μ αρέσει ο φιδές, λέω να το δοκιμάσω.
Χοντρομενούδελο και μενουδέλι το λένε και στη Ζάκυνθο. Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο (λόγω της φρέσκιας ντομάτας). Τώρα πια βέβαια με τον τουρισμό, δεν το τιμάνε συχνά.
nosyparker!
αν σ' αρέρουν τα ζυμαρικά... δοκίμασε το... Είναι απλούστατο, γίνεται γρήγορα και πολύ νόστιμο...
:)
oneiromageiremata!
και ήθελα να σε ρωτήσω, γιατί η Ηλεία έχει άμεσες μαγειρικές επιρροές από τη Ζάκυνθο...
:)
Οφείλω να ομολογήσω, ότι ένα Gourmet Blog, έλειπε από τα αγαπημένα μου!!
:):)
Και όχι τίποτα άλλω, ανήκω και σε αυτή την κατηγορία!!
:):):):)
Καλό Σ/Κ!!
Auto akrivos alla ama thelete valte kai lemoni.. :D
Δημοσίευση σχολίου