Κυριακή 22 Απριλίου 2007

Τούρτα Μους Φράουλα

Υλικά:
Για τη μους:
500 γρ. χυμό φράουλα
14 γρ. ζελατίνη ζαχαροπλαστικής σε φύλλα
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το παντεσπάνι:
200 γρ. ασπράδια αυγού
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. ζάχαρη άχνη
160 γρ. πούδρα αμύγδαλο
40 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το γαρνίρισμα:
μπισκότα σαβαγιάρ και φράουλες


Εκτέλεση:
Για τη μους:
Βάζουμε σ' ένα σκεύος ελάχιστο κρύο νερό και μέσα τις ζελατίνες μία μία για 15 λεπτά το λιγότερο. Έπειτα κάνουμε τις φράουλες χυμό στο μπλέντερ. Παίρνουμε 150 γρ. χυμό φράουλα μαζί με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και λίγο πριν βράσουν τα βγάζουμε από τη φωτιά. Όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε τις ζελατίνες που έχουμε στραγγίσει από το νερό προηγουμένως, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Μετά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ χωρίς ζάχαρη, και όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό φράουλα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μη βουτυρώσει η κρέμα.
Για το παντεσπάνι:
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, την πούδρα αμύγδαλο και το αλεύρι μαζί. Μετά χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη, ρίχνουμε σιγά σιγά τα υλικά που κοσκινίσαμε και ανακατεύουμε. Βάζουμε το παντεσπάνι σε φόρμα για τάρτες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Αφού ψηθεί και κρυώσει η βάση, την κόβουμε σε 2 επίπεδα με νήμα. Ρίχνουμε πάνω από το πρώτο επίπεδο παντεσπάνι τη μισή μους. Από πάνω βάζουμε το άλλο μισό παντεσπάνι και την υπόλοιπη μους. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για μια μέρα και την επόμενη βγάζουμε το γλυκό από τη φόρμα. Γαρνίρουμε περιμετρικά με μπισκότα σαβαγιάρ και φράουλες. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παντεσπάνι έτοιμο από το σούπερ μάρκετ.


* Gourmet, του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ, από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τεύχος Μαΐου 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: