Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

Βασική ζύμη για τάρτες

Υλικά:

1/2 βιτάμ (κρύο, κομμένο σε λεπτές φέτες)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να γίνει σαν ψίχουλα. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στη ζύμη. Ξαναζυμώνουμε. Ανοίγουμε το φύλο με πλάστη, μέχρι να γίνει 1 δάχτυλο στο πάχος. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να σκεπάσει και τα πλαϊνά της φόρμας. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κολλήσει τα τοιχώματα και μ' ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση σε όλη της την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο και βάζουμε από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα σου φανεί ηλίθια η ερώτησή μου, όμως καθότι είμαι ψιλοάσχετη από μαγειρική, θα ρωτήσω.
Αν θέλω να φτιάξω πχ. τη συνταγή που έχεις "τάρτα με λαχανικά", θα πρέπει τη ζύμη να την ψήσω πρώτα μόνη της 15' ή βάζω κατευθείαν τη γέμιση από πάνω σε ωμή ζύμη και ψήνονται όλα μαζί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

nosyparker είπε...

H συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται ξεχωριστά ψήσιμο. Την στρώνεις στην ταρτιέρα, βάζεις τα υλικά από πάνω και τα ψήνεις όλα μαζί.