Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Τιραμισού


Υλικά:

300 γρ. μπισκότα σαμπάνιας ή σαβαγιάρ
4 αυγά
2 κουταλάκια ρούμι ή μπράντυ
100 γρ ζάχαρη
1/2 κούπα Espresso (ή Nescafe')
1/2 ποτήρι νερό
400 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
κακάο

Εκτέλεση:

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τ' ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το τυρί και συνεχίζετε το χτύπημα. Αρωματίζετε με το ρούμι ή μπράντυ. Χτυπάτε τ' ασπράδια μαρέγκα και το προσθέτετε προσεχτικά στο μίγμα της κρέμας. Σε ένα μπολ ρίχνετε τον καφέ με 1/2 ποτήρι νερό και λίγο ακόμα ρούμι. Βρέχετε τα μπισκότα σ' αυτό το μίγμα και στρώνετε τα μισά σε γυάλινο μακρόστενο σκεύος.Τα καλύπτετε με τη μισή ποσότητα κρέμας. Κατόπιν στρώνετε τα υπόλοιπα μπισκότα και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες. Πριν το κόψετε και το σερβίρετε, κοσκινίζετe από πάνω κακάο, τόσο ώστε να καλυφθεί τελείως η κρέμα.


Τούρτα Τιραμισού

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια αλεύρι
4 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
4 αυγά
1 φακελάκι baking powder
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
½ φλιτζανάκι κονιάκ
1-2 κουταλάκια γλυκού Nes café

Για την κρέμα:
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 μικρό τυρί – κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα υλικά για το παντεσπάνι στο μίξερ (εκτός από το νερό, το κονιάκ και το Nes café) και τα βάζουμε στην ειδική φόρμα για τούρτες (αυτή που ανοίγει από το πλάι). Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 175 βαθμούς.
2. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε δυο επίπεδα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό, προσθέτουμε το κονιάκ και διαλύουμε το nes café. Μ’ αυτό ραντίζουμε τις δυο βάσεις παντεσπάνι.
3. Χτυπάμε την κρέμα στο μίξερ και στρώνουμε ανάμεσα στις δυο βάσεις και από πάνω. Με ένα σουρωτήρι καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας με κακάο σκόνη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

prin mia evdomada ftiaksame gia prwth fora tiramisou. vasika akolou8hsame thn prwth suntagh, omws de vghke kalh... htan ena xuma pragma giati den edese h krema.
thn epomenh fora 8a dokimasoume th suntagh gia tourta. (giati allazei to turi? de ginetai kai me maskarpone?)

nosyparker είπε...

Γίνεται και με μασκαρπόνε, αλλά δε θα βάλετε κρέμα γάλακτος. Έτσι τη βρήκα τη συνταγή,έτσι την παραθέτω. Προσωπικά προτιμώ τη συνταγή της τούρτας. :-)

Η πρώτη συνταγή πρέπει να γίνεται και να σερβίρεται σε ατομικά μπολάκια, ακριβώς επειδή δε στερεοποιείται όσο πρέπει. Στη γεύση έχουν διαφορά πάντως.

H.Constantinos είπε...

Δεν νομίζω να ταιριάζει το tiramisu σαν dessert μετά τον καβρουμά. Θα έλεγα ότι το γαλακτομπούρεκο πάει περισσότερο.

Δεν είναι γνωστός ο καβρουμάς στη Θεσσαλονίκη;;!;; Είναι δυνατόν;

Λοιπόν, ο καβρουμάς είναι κάτι σαν αλλαντικό. Δεν έχει καμμία σχέση με prosciuto, παστουρμά, μπέικον, σαλάμια κλπ, είναι τελείως διαφορετικός. Θα έλεγα ότι μοιάζει με πηχτή, αλλά και πάλι καμμία σχέση δεν έχει. Απλώς εμένα μου αρέσει εξίσου με την πηχτή από γουρουνοκεφαλή (σε πέθανα τώρα! ανατρίχιασες;;) λόγω έντονης γεύσης. Ο καβρουμάς είναι εκπηκτικός, απίθανος, μοναδικός, κάτι σαν γευστικός οργασμός.

Στο Σουφλί στον κεντρικό δρόμο, από τη μιά μεριά είναι τα μαγαζιά με τα μεταξωτά, και απέναντι τα κκρεοπωλεία που πουλάνε λουκάνικα Σουφλίου και Καβρουμά.

Θα μπορούσε λέμε τώρα στο FatalCar να κάνει πάλι φακές Εκείνη, η κακομοίρα.
Θα μπορούσε όμως να μαγειρέψει και καβρουμά που τους έφερε κάποιος ξάδελφος που πήγε εκδρομή στον Εβρο, να φάνε και λίγες ζωικές πρωτείνες οι άνθρωποι!

Γιά πηχτή από γουρουνοκεφαλή λίγο δύσκολο το βλέπω με τα ρόζ τα νύχια, γιατί πρέπει να κόψεις το κεφάλι στα δύο με τον μπαλτά και μετά να το βράσεις και να το ξεκοκαλίσεις (ξανανατρίχιασες;;)

H.Constantinos είπε...

Ασχετο: Αυτή η συνταγή της μαμάς σου με το σκορδόψωμο πρέπει να είναι εκπληκτική. Θα τη δοκιμάσω.