Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2007

Φαλάφελ (Λιβανέζικοι ρεβυθοκεφτέδες)

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Αγγελικής


Υλικά:
250 γρ. (1/2 πακέτο) ρεβύθια
1 ματσάκι μαϊντανό
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινό τους)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτακάλι κόλιαντρο σκόνη
1 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι



Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί (τα ρεβίθια ωμά). Προσθέτουμε λίγο ψωμί μουσκεμένο και πολύ-πολύ καλά στιμμένο και λίγη φρυγανιά κοπανισμένη, για να δέσει το μίγμα, μέχρι να μπορεί να ψιλοπλάθεται. Αν θέλετε προσθέστε ένα αυγό. Μην περιμένετε να πλαστεί πολύ καλά - χρησιμοποιείστε χέρι και κουταλάκι για το πλάσιμο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουηδικά παξιμαδάκια, περίπου 12 για τα παραπάνω υλικά και καθόλου ψωμί. Τηγανίζουμε σε ζεστό (όχι πολύ καυτό) λάδι μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χαρτί. Μπορούν και να καταψυχθούν (το μίγμα ή τα φαλάφελ ήδη τηγανισμένα) - δε χάνουν καθόλου ούτε σε γεύση ούτε σε υφή.





Update: Μπορείτε να σερβίρετε α) σκέτα μ' ένα dip από ταχίνι για μεζέ β) με σαλάτα και γ) μαζί με σαλάτα και σάλτσα από ταχίνι μέσα σε αραβική πίτα (θαυμάσιος συνδυασμός) - (πρώτη φωτό)

Για το dip: Χτυπάμε σ' ένα μικρό μπλέντερ : 4 κουταλιές σούπας ταχίνι, 2-3 (ή και παραπάνω) κουταλιές λεμόνι, μια μικρή σκελίδα σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό.
Για τη σάλτσα ταχινιού: τα ίδια, αλλά με περισσότερο νερό, ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε.


13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PENTANOSTIMO!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μαλακια..

ZeusT είπε...

μαλακία λες αν είσαι άσχετος.
τα καλύτερα falafel στο νετ. τα έχω φτιάξει πάνω απο 10 φορές

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα...Αποφάσισα και εγώ να κάνω τη συγκεκριμένη συνταγή...Αλλά..Δεν είναι τόσο πεντανόστιμη!!!Καταρχάς έχει πάαααρα πολύ κρεμμύδι...Και πολύ δύσκολα πλάθεται!!!Διαλυόταν στο τηγάνι...Για αυτό έβαλα λίγο αλεύρι..
Παρόλο αυτά,πολύ κρεμμύδι βρε παιδίμ....

φανή

Ανώνυμος είπε...

ακολουθησα τη συνταγη κατα γραμμα,πλαθονταν τελεια,τηγανιστηκαν τελεια,και ειναι πεντανοστιμα..!!
η Λιβανεζικη κουζινα εχει πολυ κρεμυδι και πολυ σκορδο σε οποιον δεν αρεσει ας φαει μια μπουγατσα

Ανώνυμος είπε...

είδα αρκετά αργά το σχόλιο σου κ.Ανώνυμε...καταρχάς είσαι πολύ ειρωνικός-ή...
έχοντας κάποια πείρα στα φαλάφελ που τρώω στην Ελλάδα μας...δεν έχουν τόσο κρεμμύδι!
και έχοντας ρωτήσει σεφ...για το πως θα τα τηγανίσω μου έχουν πει μία άλλη μαγκιά...
επίσης κύριε ανώνυμε....ΝΑΙ θα φάω και την μπουγάτσα μου και ΤΑ ΦΑΛΑΦΕΛ μου!
παρόλα αυτά....δοκίμασα τη συνταγή με λιγότερο κρεμμύδι -έχοντας πρόβλημα στο στομάχι- και είναι όντως πεντανόστιμη!
ΦΑΝΗ :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχετε φαει φαλαφελ απο τον τζιμακο γιαυτο μιλατε ΓΑΤΑΚΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε που είναι ο τζιμάκος???βόρεια ή νότια?

Ανώνυμος είπε...

εχοντας φαει φαλαφελ απο διαφορους πλανωδιους στην Αιγυπτο μπορω να πω οτι αυτη η συνταγη ειναι απο τις καλυτερες! το κρεμμυδι και το σκορδο δεν ειναι πολυ, εκει βαζουν περισσοτερο! Προσωπικα εβαλα συνολο 4 ξερα κρεμμυδια, καθολου πρασινα και 4 μεγααλες σκελιδες σκορδο και μου θυμισαν τοσο πολυ Αιγυπτο! Συγχαρητηρια σε σενα και στη φιλη σου Αγγλικη για τη συνταγη!!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις τα έφτιαξα και ξετρελαθήκαμε! Παρέλειψα τα φρέσκα κρεμμύδια μόνο. Τα έβαλα σε πιτουλες αραβικές με λαχανο, καροτο και τη φανταστικη σως απο ταχινι και σέρβιρα με ρύζι basmati.. Σούπερ!

Ανώνυμος είπε...

Τα έφτιαξα χθες και βγήκαν αρκετά καλά, έτριψα στο μούλτι μου παξιμαδάκια κυθήρων και πρόσθεσα και ελαιόλαδο στο μίγμα. Κατα προσέγγιση τα έβαλα τα υλικά γιατί τα ρεβύθια δεν ήταν περίπου 200 γρ αλλά το μίγμα βγήκε τέλειο και πλάθοταν πολύ καλά. Μου βγήκαν λιγάκι σφιχτά στο τέλος αλλά φτάει ίσως το παραπάνω παξιμάδακι κυθήρων που έβαλα.

Μία σημείωση μόνο γιατί είχα ξαναφτιάξει και είχαν βγεί μάπα. Θέλει πολύ καλό μούλιασμα τα ρεβύθια (24ώρες), τα ρεθύθια απαραίτητα χωρίς φλούδα και πολύ καλό άλεσμα στο μούλτι να γίνουν αλοιφή και εννοείται, ΜΗΝ ΤΑ ΒΡΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Το θέλει το dip του γιατί είναι αρκετά στεγνό για σκέτο.

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!
Εγώ δεν τα τηγάνισα αλλά τα έψησα σε δυνατό φούρνο αφού τα πασάλειψα με λάδι.Έγιναν υπέροχα!Απ' έξω τραγανά και μέσα αφράτα.
Μέσα έβαλα και το αυγό και τη φρυγανιά -όχι αλέυρι- και πλάθονταν πολύ εύκολα,δεν ξέρω αν σ΄αυτό βοήθησε η παραμονή του μίγματος στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ευχαριστώ.

stam28 είπε...

Μπράβο πολύ ωραία συνταγή και πολύ σωστή η περιγραφή της διαδικασίας ! Εγώ το φτιάχνω με βρασμένα ρεβίθια,δεν έχω δοκιμάσει ακόμα με ωμά , αλλά και πάλι πολύ ωραία βγαίνουν.....!