Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007

Κοτόπουλο στιφάδο




Υλικά:

ένα μέτριο κοτόπουλο
ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας πελτές τομάτας
½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα (προαιρετικά)
μερικά γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλα
1 φύλλο δάφνη
μπαχάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τις μερίδες του κρέατος.
2. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου.
3. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.
4. Προσθέτουμε λίγο νερό, τ' αφήνουμε να βράσει και ύστερα από μισή ώρα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
5. Σ' αυτή τη φάση μπορούμε να το μεταφέρουμε σε μια γάστρα και να το βάλουμε στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα και προσθέτουμε πατάτες (προαιρετικά). Μετά από μισή ώρα πρέπει να έχει ψηθεί. (συνολικός χρόνος: μιάμιση ώρα)
6. Αντί για πατάτες, μπορούμε να το σερβίρουμε με οποιοδήποτε ζυμαρικό που έχει βράσει στο ζουμί από το στιφάδο.


9 σχόλια:

kyriayf είπε...

δεν ξέρω τι να πω.... τα "στιφάδα" τα ήξερα ή με κυνήγι... ή με μοσχάρι...

κρέας μεστό δηλαδη!!!

να το δοκιμάσω...

;)

nosyparker είπε...

Νόμιζα πως στιφάδο λέμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε με τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Σίγουρα δεν είναι όπως ο λαγός/κουνέλι ή το μοσχάρι, αλλά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για κοτόπουλο. Μάλιστα στη φάση που προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες, μπορούμε να το μεταφέρουμε σε μια μικρή γάστρα και να το βάλουμε στο φούρνο. Στο τέλος το αφήνω ξεσκέπαστο στο γκριλ να ξεροψηθεί η πέτσα.

Λία Π. είπε...

Συμφωνώ με τις παραλλαγές που κάνουν το φαγητό πιο λάιτ. Φτιάχνω σουτζουκάκια με κοτόπουλο, πειράζει;

nosyparker είπε...

Μόνο η φασολάδα πειράζει :-)

Λία Π. είπε...

όχι δεν πειράζει!

COOK THE BOOK είπε...

για φάτε και στιφάδο με χοντρό κρέας...σα να λέμε βετούλι ή ζυγούρι...εκεί να δείτε νοστιμιά...

"Δημήτριος ο Ταξιδευτής" είπε...

peri orexeos kolokithopites!

gitsaki είπε...

Ωχ,ωραία μοιάζει η συνταγή αλλά μάλλον βαριά για το στομάχι,ναι;

nosyparker είπε...

gitsaki, κάθε άλλο. Όσες φορές κι αν το έφαγα, καμία δε μου έκατσε βαρύ. Αν έχεις πρόβλημα με το στομάχι σου, μη φας πολλά κρεμμύδια.