Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Συνταγή της μαμάς



Υλικά:

500 γρ. ξερός μπακαλιάρος
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη ππεριά
1 κρεμμύδι
πιπέρι

Για το κουρκούτι:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1 κουταλάκι baking powder
αλατοπίπερο

Για τη σκορδαλιά:

3 σκελίδες σκόρδο
3-4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
ξύδι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε πιπέρι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, και τα βάζουμε μαζί με τον μπακαλιάρο σ' ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για το κουρκούτι και τον προσθέτουμε στο μίγμα με τον μπακαλιάρο. Σ' ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με αρκετό κουρκούτι.

Για τη σκορδαλιά, μουσκεύουμε το ψωμί, αφαιρούμε την κόρα, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο κοπανισμένο ή ψιλοκομμένο και τα χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι μέχρι το μίγμα να γίνει αλοιφή. Ρίχνουμε το ξύδι και το αλάτι (δοκιμάζοντας να δούμε πόσο ξυδάτο ή αλμυρή θέλουμε τη σκορδαλιά) και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: