Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Γερμανική Μηλόπιτα


Υλικά:

Για τη ζύμη:

150 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι

Για την επίστρωση:

250 γρ. γιαούρτι σακούλας
100 γρ. ζάχαρη
τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού
2 ασπράδια αυγού
¼ λίτρου ανθόγαλα (ή κρέμα γάλακτος)
2 μεγάλα μήλα
2 κοταλιές σούπας τριμμένο παξιμάδι

Εκτέλεση:

Βάζετε στο μίξερ τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα και ανακατεύετε το μείγμα στην αρχή στη μικρή ταχύτητα. Έπειτα, για 2 λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα. Εάν τυχόν η ζύμη θρυμματίζεται, ζυμώστε την λίγο με τα χέρια.

Απλώστε τη ζύμη σ’ ένα ταψάκι( κατά προτίμηση στρόγγυλο) και σηκώστε τις άκρες της ζύμης περιμετρικά του ταψιού (περίπου 3 εκ. ύψος). Το ταψί δεν πρέπει να είναι αλειμμένο. Τρυπήστε τη ζύμη πολλές φορές με ένα πιρούνι και πασπαλίστε επάνω το τριμμένο παξιμάδι. Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μικρές λεπτές φέτες (δεν χρειάζεται να τα βράσετε, όπως γίνεται σε άλλες μηλόπιτες) και απλώστε τα στην επιφάνεια της ζύμης. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σταφίδες, τις οποίες θα στραγγίξετε πρώτα με βραστό νερό.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ξεχωριστά χτυπήστε καλά το αφρόγαλα.Έπειτα ανακατέψτε και χτυπήστε καλά το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Προσθέστε σ’ αυτό τριμμένη φλούδα λεμονιού. Στο τέλος προσθέστε τη μαρέγκα και το αφρόγαλα. Περιχύστε το μείγμα πάνω στα μήλα και φουρνίστε το στους 160-180 βαθμούς για 80-90’ ή στους 140-160 βαθμούς εάν έχετε φούρνο με θερμό αέρα. Καλό είναι να αφήσετε τη μηλόπιτα μετά το ψήσιμο για 30’ περίπου σε κλειστό φούρνο να κρυώσει.

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Συνταγή της μαμάς



Υλικά:

500 γρ. ξερός μπακαλιάρος
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη ππεριά
1 κρεμμύδι
πιπέρι

Για το κουρκούτι:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1 κουταλάκι baking powder
αλατοπίπερο

Για τη σκορδαλιά:

3 σκελίδες σκόρδο
3-4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
ξύδι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε πιπέρι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, και τα βάζουμε μαζί με τον μπακαλιάρο σ' ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για το κουρκούτι και τον προσθέτουμε στο μίγμα με τον μπακαλιάρο. Σ' ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με αρκετό κουρκούτι.

Για τη σκορδαλιά, μουσκεύουμε το ψωμί, αφαιρούμε την κόρα, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο κοπανισμένο ή ψιλοκομμένο και τα χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι μέχρι το μίγμα να γίνει αλοιφή. Ρίχνουμε το ξύδι και το αλάτι (δοκιμάζοντας να δούμε πόσο ξυδάτο ή αλμυρή θέλουμε τη σκορδαλιά) και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

SUSHI

Κυριακή μεσημέρι στου Ο έρωτας περνάει από το στομάχι.
Χίλια ευχαριστώ στην Άσκα για τις συνταγές.

Sushi


Υλικά:

φύλλα από φύκια
ρύζι
αγγούρι
καρότο
τόνος
μαγιονέζα
αυγό

Εκτέλεση:

Βράστε το ρύζι χωρίς λάδι και αφήστε να τραβήξει καλά το νερό (ας λαπαδιάσει). Σ' ένα τηγάνι, ρίξτε 1-2 αυγά (χωρίς να τα χτυπήστε πολύ, απλά ανακατέψτε), μέχρι να γίνουν σαν ομελέτα. Μόλις κρυώσει τυλίξτε σφιχτά το σε ρολό χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο από μπαμπού. Κόψτε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες αγγούρι και καρότο κι αναμείξτε τον τόνο με λίγη μαγιονέζα.



Στρώστε στον πάγκο το μπαμπού κι από πάνω βάλτε ένα φύλλο από φύκια. Απλώστε καλά το ρύζι απ' άκρη σ' άκρη. Αν κολλάει βρέξτε τα δάχτυλά σας με λίγο νερό. Τοποθετήστε κατά μήκος όλα τα υλικά και τυλίξτε σφιχτά με το μπαμπού. Βρέξτε λίγο την άκρη του φύλου με νερό για να κολήσει. Κόψτε σε ροδέλες, βρέχοντας κάθε φορά το μαχαίρι για να γλιστράει.

* Συνοδέψτε με wasabi ή soya sauce.



Noodles Salad


Υλικά:

noodles
αγγούρι
καρότο
φύτρες μπαμπού
ζαμπόν
σησαμέλαιο
σάλτσα σόγιας
ζάχαρη
ξύδι

Εκτέλεση:

Βουτάμε τα noodles για 3 λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε. Τρίβουμε αγγούρι, καρότο και ψιλοκόβουμε το ζαμπόν. Τα προσθέτουμε στα noodles μαζί με τις φύτρες μπαμπού. Διαλύουμε λίγη ζάχαρη σε σάλτσα σόγιας και την ανακατεύουμε με λίγο ξύδι. Περιχύνουμε τα noodles, ανακατεύουμε πολύ καλά κι είναι έτοιμα.


Χοιρινό με ginger (buta no syoga yaki)



Υλικά:

500 γρ. χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
soya sauce
ginger (πιπερόριζα)
1 κουταλάκι ζάχαρη
λευκό κρασί
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε το χοιρινό και το κρεμμύδι σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες. Τα σωτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο και τα σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε τη ζάχαρη σε λίγη σάλτσα σόγιας και την προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τριμμένη πιπερόριζα (αν δεν έχετε, βάλτε ginger σε σκόνη) και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν.

* Το ίδιο πιάτο μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο.


Kabu no ankake



Υλικά:

1 ρεπάνι
κιμάς
φρέσκα κρεμμυδάκια
σάλτσα σόγιας
ζάχαρη
corn flour
αποξηραμένη παλαμίδα σε σκόνη (dashi)

Εκτέλεση:

Κόψτε το ρεπάνι σε μεγάλα κομμάτια και βράστε το καλά προσθέτοντας το dashi. Σ' ένα άλλο σκεύος σωτάρετε τον κιμά και τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα κι έπειτα προσθέστε τη σόγια με τη ζάχαρη και λίγο νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε λίγο corn flour για να δέσει η σάλτσα.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι


Υλικά:

1 κιλό χοιρινό (χωρίς λίπος)
6 μικρά κρεμμύδια (ολόκληρα)
χυμό από 2 πορτοκάλια
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 ποτήρι κονιάκ
1-2 κουταλάκια μέλι
2-3 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
6-8 γαρύφαλλα
μπαχάρι
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το χοιρινό στο λάδι. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας. Ρίχνουμε το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, παίρνουμε λίγο ζωμό, τον αναμειγνύουμε με το χυμό λεμονιού και το μέλι. και το ξαναπροσθέτουμε στην κατσαρόλα. Στον ίδιο ζωμό μπορούμε να βράσουμε και ρύζι για το σερβίρισμα. Δοκιμάστε καστανό ρύζι. Αν θέλετε να κάνετε τη σάλτσα να πήξει, βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέστε στο ζωμό λίγο corn flour. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

Πάστα φλώρα


Υλικά: (για ένα μικρό ταψάκι)

1 φλιτζάνι τσαγιού βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 αυγό + 1 κρόκος
2 κουταλιές σούπας γάλα
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το βιτάμ με το αλεύρι στο χέρι, προσθέτουμε το αυγό, έπειτα το γάλα και στο τέλος τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολάει το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε μισή ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τα 3/4 από τυ ζύμη και την απλώνουμε σ' ένα ταψάκι που έχουμε λαδώσει κι αλευρώσει καλά και στα τοιχώματα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα και με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μακρόστενα μπαστουνάκια για να στολίσουμε την πάστα φλώρα. Ψήνουμε 35 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

* Νηστήσιμη παραλλαγή

1 βιτάμ
1/3 της κούπας ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 βανίλια
1 φακελάκι baking powder
3 κούπες αλεύρι
μαρμελάδα

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Tortillas chili vegetarian


Υλικά:

Για τις τορτίγιες:
2 κούπες καλαμποκάλευρο
2 κούπες χλιαρό γάλα
1 κοφτό κουταλάκι baking powder
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο

*Για παραλλαγή νηστήσιμη, αντί για γάλα, βάλτε νερό.

Για τη γέμιση:
1 κρεμύδι
μανιτάρια
καλαμπόκι
1 μεγάλη ντομάτα
1 πιπεριά
μαϊντανός
chili sauce ή tabasco (προαιρετικά)
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αλατοπιπερώνουμε. Μπορείτε να προσθέσετε κι ένα αυγό αν θέλετε. Λαδώνουμε ένα αντικολητικό τηγάνι και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε ποσότητα ίση με μια μικρή κούπα, κουνάμε το τηγάνι να πάει το μίγμα παντού και ψήνουμε και από τις δυο πλευρές.

Σ' ένα άλλο σκεύος, σωτάρουμε σ' ελάχιστο λάδι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια(ψιλοκομμένα) και το καλαμπόκι. Προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποροφηθούν τα υγρά της ντομάτας. Αν μας αρέσουν τα καυτερά, προσθέτουμε λίγο chili ή tabasco, με μέτρο. Βάζουμε μικρή ποσότητα από τη γέμιση σε κάθε τορτίγια και διπλώνουμε σε φακελάκια. Ταιριάζουν πολύ με μπύρα.

Δοκιμάστε επίσης να στρώσετε ένα φύλο μαρούλι πάνω στην τορτίγια και στη γέμιση προσθέστε τόνο ή κοτόπουλο (χωρίς το chili όμως). Επίσης πολύ νόστιμες γίνονται με κιμά και κόκκινα φασόλια.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα


Υλικά:

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
2-3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
1 σφηνάκι ούζο
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
δυόσμο
ρίγανη
ginger
κόλιανδρο
αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα:
1 κονσέρβα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ψιλοκομμένο ντοματάκι
ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Το ψωμί το βρέχουμε και το στραγγίζουμε καλά πριν το προσθέσουμε τριμμένο στο μίγμα. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο να σφίξουν. Αν μπορείτε αφήστε το όλο το βράδυ και μαγειρέψτε τα το πρωί. Σ' ένα μπωλ αναμιγνύουμε τη ντομάτα με το λάδι, μια πρέζα ζάχαρη κι αλατοπίπερο. Αν σας φανεί λίγη η σάλτσα, προσθέστε λίγο νερό. Βάζουμε τα σουτζουκάκια σ' ένα πυρίμαχο σκεύος και τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 1-1:30 ώρα, γυρνώντας τα σουτζουκάκια να ψηθούν παντού. Σερβίρετέ τα με ρύζι.

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Σαρδέλες λαδορίγανη


Υλικά: (για 3-4 άτομα)

1 κιλό σαρδέλες
1 κρεμμύδι
μαϊντανός
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη

Εκτέλεση:

Απλώστε τις σαρδέλες σ' ένα ταψάκι έτσι ώστε να μη σκεπάζει η μία την άλλη. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε ελάχιστο νερό. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ρίξτε τα πάνω απ' τις σαρδέλες. Ψήστε σε μέτριο φούρνο τις χωρίς να τις γυρίσετε, μέχρι να πιουν το νερό τους και ν' αρχίσουν να ροδίζουν. Όταν τις σερβίρετε προσθέστε τη ρίγανη.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Κέηκ κανέλα-σοκολάτα



Υλικά:


250 γρ. βιτάμ

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. αλεύρι

125 γρ. κόκκινο κρασί

100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα

4 αυγά

1 βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού κακάο

1 φακελάκι baking powder


Εκτέλεση:


Χτυπάμε πρώτα το βιτάμ με τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια, την κανέλα, το κακό και το αλεύρι με το baking powder. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το κρασί και τη σοκολάτα και στο τέλος τα ασπράδια (αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει χωριστά). Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά κι έπειτα κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


* Αν θέλετε ακόμα πιο έντονη τη γεύση της κανέλας, την επόμενη φορά που θα το φτιάξετε, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ακόμα.




Λαζάνια με λαχανικά



Υλικά: (για σκεύος 25x38 cm)


1 πακέτο λαζάνια

½ κιλό σπανάκι

2-3 μέτρια καρότα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1-2 ώριμες ντομάτες

μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κούπα καλαμπόκι

μανιτάρια ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

λίγο γάλα

αλατοπίπερο

1 φάκελο έτοιμη μπεσαμέλ

3-4 ποτήρια γάλα

μοσχοκάρυδο

λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο (εγώ βάζω γκούντα).


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο και τις ντομάτες. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σπανάκι μέχρι το σπανάκι να μαραθεί. Προσθέτουμε το καρότο, το καλαμπόκι, τη ντομάτα και λίγο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Τα μανιτάρια τα ρίχνουμε προς το τέλος. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.


Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τριμμένη φρυγανιά (να πάει καλά παντού και στα τοιχώματα). Βρέχουμε τα λαζάνια ένα ένα σε γάλα και απλώνουμε μια στρώση στο ταψάκι μας.



Από πάνω βάζουμε μια στρώση από το μίγμα με τα λαχανικά. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια κι άλλη μια στρώση λαχανικά. Σκεπάζουμε με λαζάνια και τα βρέχουμε με ό,τι έχει περισσέψει από το μίγμα λαχανικών. (Θα περισσέψουν μερικά λαζάνια, κρατήστε τα για την επόμενη φορά




Χτυπάμε τη σκόνη μπεσαμέλ με 3-4 ποτήρια γάλα και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε τα λαζάνια με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου (μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ). 5-10 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω τριμμένο κίτρινο τυρί.