Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2006

«Σοφικό» Ικαρίας (μπριάμ)

Υλικά:
1 μελιτζάνα
2 πατάτες
3/4 κολοκύθα (ταμπουράς)
2 κολοκυθάκια
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
4 ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
θρούμπη, μάραθο, μαϊντανό
αλατοπίπερο, ζάχαρη, κέτσαπ

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και την κολοκύθα και τα σωτάρουμε χωριστά το καθένα με ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε 2 τηγάνια). Τα βάζουμε στην άκρη σε ξεχωριστά πιάτα.
2. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, έπειτα ρίχνουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα και προσθέτουμε λίγο νερό. Μπορούμε να σβήσουμε με κρασί αν θέλουμε και να μη βάλουμε νερό. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και κέτσαπ.
3. Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα κι ύστερα ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες, την κολοκύθα και τα κολοκυθάκια (με αυτή τη σειρά) και περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση και να μαλακώσουν.
4. Προσθέτουμε μάραθο, θρούμπη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, τα βάζουμε σε σκεπαστό σκεύος πυρέξ ή γάστρα και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
5. Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε σε πήλινα κιούπια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: