Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2006

Εξοχικό σε ατομικά πουγκάκια

Τη συνταγή μου έστειλε η φίλη μου η Αγγελική.

Υλικά: (ανά μερίδα)
1 μέτρια πατάτα
1/2 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 μικρό καρότο
1/2 πιπεριά (χρησιμοποιούμε και πράσινες και κόκκινες)
1 κουταλιά κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
60-80 gr. φέτα
90-120 gr. αρνάκι (όχι παχύ)
1 κουταλάκι λάδι (ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το κρέας)
Ρίγανη
Αλάτι (ανάλογα με τα τυριά)
Μπόλικο κόκκινο γλυκό (ή και καυτερό) πιπέρι
Λαδόκολλες


Εκτέλεση:
Κόβουμε το αρνάκι σε λωρίδες περίπου 5x2 cm και πάχους 8 mm, τα κρεμμύδια σε λεπτά μισοφέγγαρα, τα υπόλοιπα υλικά σε κυβάκια με ακμή περίπου 1.5-2 cm. Ανακατεύουμε τα υλικά και χωρίζουμε σε μερίδες.
Βάζουμε την κάθε μερίδα σε λαδόκολλα και την κλείνουμε καλά στρίβοντας μαζί τις άκρες επάνω (σαν πουγκί) και τις βάζουμε σε ταψί με λίγο ζεστό νερό.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 45-50 λεπτά (αναλόγως του πόσο καίει ο φούρνος).
Τοποθετούμε κάθε πουγκάκι σε βαθύ πιάτο (μια και έχει σχηματιστεί υπέροχο ζουμάκι) και κόβουμε με ψαλίδι το επάνω μέρος της λαδόκολλας. Με 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο απορροφάται το ζουμί και ροδίζει το τυρί.
Αυτό το φαγητό εκτός από τη νοστιμιά του έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να περιμένει λίγο στο ψυγείο (όχι πολλές ώρες λόγω πατάτας) και να μπει στο φούρνο 1 ώρα πριν σερβίρουμε.



Κουνέλι με λεμόνι, κρασί και ρίγανη

Τη συνταγή μου έστειλε η φίλη μου η Αγγελική.

Βάζουμε το κουνέλι (κομμένο σε κομμάτια- μπορείτε να πάρετε μόνο μπούτια- πλυμένο και στεγνωμένο καλά) να ροδίσει απ΄όλες τις μεριές σε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά (προσοχή, πιτσιλάει σα διάολος!). Προσθέτουμε πολύ κρεμμύδι χοντροκομμένο και σκόρδο επίσης χοντροκομμένο και αφήνουμε να ροδίσουν κι αυτά ελαφρά ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Σβήνουμε με μπόλικο κρασί, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού 2-3 φορές. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μάτι. Προσθέτουμε ρίγανη και αφήνουμε λίγο σκεπασμένο. Ταιριάζει υπέροχα με πατάτες τηγανητές, αλλά του πάνε πολύ και οι βραστές πατάτες, το ρύζι και ο πουρές.

Λαχανάκια Βρυξελλών με Γλυκιά Σάλτσα

Υλικά:
4 φλιτζάνια τσαγιού λαχανάκια Βρυξελλών
3 κουταλιές σούπας καφέ ζάχαρη (ακατέργαστη)
2 κουταλιές σούπας μηλίτης
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα (καυτερή αν σας αρέσει)
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε τα λαχανάκια αφαιρώντας τα εξωτερικά τους φύλλα. Τα πλένετε και τ' αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Μαγειρεύετε τα λαχανάκια στον ατμό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι μαλακά όταν τρυπάτε με πηρούνι.
2. Αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το ξίδι, τη μουστάρδα και το βούτυρο, τα ρίχνετε σε αντικολλητικό τηγάνι και τα μαγειρεύετε σε μέτρια έως υψηλή θερμοκρασία. Ανακατεύετε πού και πού μέχρι να πάρει βράση το μίγμα.
3. Τέλος, ρίχνετε τα λαχανάκια στο τηγάνι, αλατίζετε, ανακατεύετε για 1 λεπτό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρονται ζεστά.


Πηγή: Οι συνταγές της γιαγιάς Νίτσας

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:
300 γρ. φέτα σκληρή τριμμένη
400 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι, γραβιέρα)
200 γρ. βούτυρο
5 αυγά
500 γρ. γιαούρτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι baking powder
5 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Λιώνουμε το βούτυρο.
3. Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder, το γιαούρτι, τα τυριά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
4. Λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί και ρίχνουμε τη μισή φρυγανιά.
5. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μίγμα και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη φρυγανιά.
6. Ψήνουμε την τυρόπιτα για 50-55 λεπτά περίπου. Μόλις βγει από το φούρνο και καθώς είναι ζεστή ακόμα ρίχνουμε το πιπέρι και τον μαϊντανό.

Σημείωση:
Την πίτα τη δοκίμασα από το φίλο μου τον Δημήτρη, ο οποίος της βρήκε σε βιβλίο συνταγών από τη Ρένα της Φτελιάς.


Κροκέτες κουνουπίδι με σκορδαλιά

Υλικά:
1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
200 γρ. αλεσμένη καρυδόψιχα
1 μεγάλο κουτί μπύρα
2 κουταλιές ξύδι
300 γρ. βρασμένες και λιωμένες πατάτες
3 σκελίδες λιωμένες σκόρδο
(πάνω από 1 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
το χυμό από ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι τριμμένα τυριά (κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα)
Για τη σκορδαλιά:
300 γρ. πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
το χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Κόβετε το κοτσάνι από το κουνουπίδι και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Το ζεματάτε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει.
2. Ρίχνετε σε μπωλ τη μπύρα, τα τυριά και ενώ χτυπάτε το μίγμα ρίχνετε το αλεύρι ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνετε να μείνει ½ ώρα.
3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε βαθιά φριτέζα. Βουτάτε τα μπουκετάκια κουνουπίδι στο χυλό και τα τηγανίζετε ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα σερβίρετε με τη σκορδαλιά.
4. Για τη σκορδαλιά βάζετε σε μπωλ τις πατάτες, το σκόρδο, την καρυδόψιχα. Ρίχνετε σε ροή το λάδι εναλλάξ με το ξύδι και το χυμόλεμονιού χτυπώντας το μίγμα συνέχεια ώσπου να απορροφηθεί όλο το λάδι.

Πηγή: Ελαΐς



«Σοφικό» Ικαρίας (μπριάμ)

Υλικά:
1 μελιτζάνα
2 πατάτες
3/4 κολοκύθα (ταμπουράς)
2 κολοκυθάκια
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
4 ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
θρούμπη, μάραθο, μαϊντανό
αλατοπίπερο, ζάχαρη, κέτσαπ

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και την κολοκύθα και τα σωτάρουμε χωριστά το καθένα με ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε 2 τηγάνια). Τα βάζουμε στην άκρη σε ξεχωριστά πιάτα.
2. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, έπειτα ρίχνουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα και προσθέτουμε λίγο νερό. Μπορούμε να σβήσουμε με κρασί αν θέλουμε και να μη βάλουμε νερό. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και κέτσαπ.
3. Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα κι ύστερα ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες, την κολοκύθα και τα κολοκυθάκια (με αυτή τη σειρά) και περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση και να μαλακώσουν.
4. Προσθέτουμε μάραθο, θρούμπη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, τα βάζουμε σε σκεπαστό σκεύος πυρέξ ή γάστρα και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
5. Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε σε πήλινα κιούπια.


Σούπα κολοκυθάκια με γιαούρτι

Υλικά:
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κιλό κολοκυθάκια
2-3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας.
2. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε ακόμα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και βράζουμε 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν τα κολοκύθια.
3. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη σούπα και συγχρόνως προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι. Αν η σούπα είναι πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα. Σερβίρουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με ακόμα λίγα κρεμμυδάκια.

Πηγή: ειδική έκδοση Gourmet, του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.


Ταμπουλέ (Λιβανέζικη σαλάτα)

Υλικά:
125 γρ. πλιγούρι
ψιλοκομμένη ντομάτα
φύλλα δυόσμου ή μέντας ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλιές λάδι
½ κουταλάκι νοστιμιά Maggie
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό για 45’ να φουσκώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Πολύ ελαφριά, ότι πρέπει για το καλοκαίρι.

Η συμβουλή του brexians:
Για να πετυχει αυτη η σαλατα ο φιλος μου ο Hashan, (Λιβανεζος), ελεγε:
1. κοβουμε την ντοματα στη μεση και βγαζουμε τα ζουμια της!
2. ψιλοκοβουμε δυο ματσακια μαϊντανο και λιγο δυοσμο!
3. βαζουμε μαζι με το λαδι και μισο κουταλακι ταχινι!
4. για καθε κουπα Tabouli μια κουταλιτσα πλιγουρι!


Πένες με λουκάνικα και μελιτζάνες

Υλικά:
400 γρ. πένες
200 γρ. λουκάνικα (χωριάτικα)
300 γρ. μελιτζάνες σε κυβάκια
500 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. τυρί πεκορίνο
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
βασιλικό

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις πένες.
2. Τηγανίζουμε χωριστά τα λουκάνικα και τις μελιτζάνες.
3. Τα σωτάρουμε στο λάδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τη ντομάτα και αλατοπίπερο.
4. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
5. Σερβίρουμε ζεστές με τριμμένο πεκορίνο.

Εναλλακτικά:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πένες με τορτελλίνια και να μη βάλουμε λουκάνικο.


Ρύζι με γαρίδες

Συνταγή από την Ύδρα

Υλικά:
1 κιλό γαρίδες
2 ποτήρια ρύζι
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γρ. φιδέ
1 κουτί ντοματάκια τριμμένα
3 κουταλιές μαργαρίνη

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις γαρίδες και κρατάμε το ζουμί τους.
2. Βράζουμε το ρύζι στο ζωμό από τις γαρίδες, αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο για τη σάλτσα. Βάζουμε το ρύζι σε μια αντι-κολλητική φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
3. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον υπόλοιπο ζωμό από τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσει, ρίχνουμε τις γαρίδες ολόκληρες και προς το τέλος το φιδέ τριμμένο, προσέχοντας να μη διαλυθεί τελείως. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ο φιδές πρέπει να είναι al dente.
4. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα με το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα και ρίχνουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες από πάνω. Στολίζουμε με τις γαρίδες γύρω από την πιατέλα.


Στήθος κοτόπουλο γεμιστό

Υλικά:
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
2 πιπεριές Φλωρίνης
200 γρ. τυρί φέτα, γκούντα ή άλλο σκληρό τυρί
Για τη σάλτσα:
50 γρ. βούτυρο
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
λίγο άσπρο κρασί
1 κύβος ζωμός κρέατος


Εκτέλεση:
Σχίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης κατά μήκος στα 2 και βάζουμε μέσα στο κάθε φιλέτο από μισή πιπεριά και το τυρί της αρεσκείας μας ολόκληρο ή τριμμένο (κατά προτίμηση). Διπλώνουμε τα φιλέτα τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και τα ψήνουμε ελαφρά στο grill σε ταψάκι. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τον κύβο με το ζωμό κρέατος. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ελαφρά. Περιχύνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.



Αρνάκι Μαυρούτσας

Συνταγή της Τζένης

Υλικά:
Αρνί σε μερίδες
Ρύζι
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθο
Σέλινο
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του αρνιού καλά και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
2. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το σέλινο μέχρι να μαραθούν τελείως.
3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγο, έπειτα ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε.
4. Σε μια γάστρα βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού διάσπαρτα και ρίχνουμε γύρω το ρύζι (να είναι ακόμα με αρκετό νερό) έτσι ώστε να τυλίγει καλά το αρνί.
5. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να πιει το ζουμί του το ρύζι. Στο τέλος βγάζουμε το καπάκι της γάστρας για λίγο μέχρι να ροδίσει το αρνί.

Σημείωση:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί με μανιτάρια πλευρότους (για χορτοφάγους). Είναι το ίδιο νόστιμο.

Πρασόπιτα με λουκάνικο

Συνταγή της Νίνας

Υλικά :
Για το φύλλο:
300 γρ. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
αλεύρι
Για τη γέμιση:
3-4 πράσα
χωριάτικο λουκάνικo


Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες και τα ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
2. Προσθέτουμε το λουκάνικο σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
3. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
4. Ζυμώνουμε 9 μπάλλες και τις ανοίγουμε στον πάγκο με τον πλάστη χρησιμοποιώντας όσο αλεύρι χρειαστεί.
5. Λαδώνουμε ένα ταψί. Για τη βάση της πίτας στρώνουμε 3 φύλλα, προσθέτουμε λίγη γέμιση από πράσο και λουκάνικο και επαναλαμβάνουμε με στρώσεις από 2 φύλλα ζύμης (για 3 φορές ακόμα).
6. Ξαναβάζουμε γέμιση κι επαναλαμβάνουμε με τα φύλλα.
7. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας καλά πριν το ψήσιμο για να φεύγει ο ατμός. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.


Συμβουλή: Βάλτε νισεστέ αντί για αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου, ανοίγει πιο εύκολα.


Σπιτική βασιλόπιτα

Συνταγή της θείας μου της Λένας

Υλικά:500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1μισυ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
8 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ουίσκι ή κονιάκ
500 γρ. βανίλια ( το γνωστό υποβρύχιο ) για το γλάσο

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Η δόση είναι για ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.

Για το γλάσο:
Βάζουμε τη βανίλια σε βαθύ και φαρδύ τηγάνι και τη ζεσταίνουμε προσθέτοντας μερικές κουταλιές νερό για να αραιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ρευστή. Περιχύνουμε αμέσως τη βασιλόπιτα (αφού θα έχει κρυώσει) με το γλάσο όσο είναι ακόμα μέσα στο ταψί.



Καλώς ήρθατε

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τη μαμά η τη γιαγιά να μαγειρεύουν. Έκανα πως μαγείρευα κι εγώ, παίζοντας με τα κουζινικά. Μεγαλώνοντας άρχισα να πειραματίζομαι στην κουζίνα, δειλά δειλά στην αρχή, πιο τολμηρά στη συνέχεια.

Αυτό εδώ το blog είναι μια απόπειρα να μοιραστούμε γνώσεις κι εμπειρίες στη μαγειρική, συνταγές δοκιμασμένες κι αγαπημένες, συμβουλές και μικρά μυστικά. Σκέφτηκα να ανταλλάξουμε ιδέες και γεύσεις.

Μπορείς να στείλεις e-mail για να γίνεις μέλος στο blog αυτό. Ανυπομονώ να μαγειρέψουμε παρέα!