Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα



Υλικά:

2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια baking powder

6 αυγά

1 κούπα βούτυρο (μαργαρίνη)

1 κούπα μαύρη ζάχαρη

1 φλιτζανάκι μαύρο ρούμι ή Drambui (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονιάκ)

1 κούπα σταφίδες

1 κούπα αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα & καβουρντισμένα)

1 κούπα καρύδια

1 κούπα φουντούκια

1 κούπα χουρμάδες

1 κούπα ξερά σύκα

2 κουταλάκια νες καφέ διαλυμένο σε μισό φλιτζανάκι νερό

2 βανίλιες

1-2 κουταλάκια του γλυκού διάφορα μπαχάρια (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ)


Για την πάστα αμυγδάλου (marjipan)

100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και θρυμματισμένα

1 αυγό

1 κούπα ζάχαρη άχνη

ανθόνερο

χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

(μπορείτε να βρείτε έτοιμη πάστα αμυγδάλου στα σούπερ μάρκετ)


Εκτέλεση:

1. Αφήνουμε τα σύκα και τους χουρμάδες να μαλακώσουν στο ρούμι μια ολόκληρη μέρα κι έπειτα τα ψιλοκόβουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα φρουτάκια γλασέ ή διάφορα γλυκά του κουταλιού, τα οποία προηγουμένως έχουμε πλύνει από το σιρόπι τους και τα έχουμε στραγγίσει καλά.

2. Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια.

3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

4. Την επόμενη μέρα μπορείτε να το στολίσετε με την πάστα αμυγδάλου, την οποία μπορείτε να χρωματίσετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να φτιάξετε διάφορα σχέδια. Διαφορετικά την κρατάτε λευκή και καλύπτετε όλο το γλυκό.

Πριν την κόψετε για να τη σερβίρετε, μπορείτε να την περιχύσετε με ρούμι και να τη βάλετε φωτιά. Στο πιάτο σερβίρεται περιχυμένη με κρέμα γάλακτος.

Εναλλακτικά μπορείτε να αλείψετε την πουτίγκα με μαρμελάδα αραιωμένη σε λίγο νερό ή να βάλετε μια στρώση καραμέλας (5 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλιά νερό, λίγο λεμόνι). Αφού στεγνώσει καλά, καλύπτουμε με την πάστα αμυγδάλου. Μπορείτε να προσθέσετε και γλάσο (2 ασπράδια μαρέγκα, 1 κουταλάκι λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, 3 κούπες ζάχαρη άχνη, 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο, καλό χτύπημα στο μίξερ).


Προσοχή: Το γλυκό δεν φουσκώνει σχεδόν καθόλου, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μικρό ταψί, εκτός κι αν έχετε την ειδική φόρμα σε σχήμα καμπάνας (βλέπε φωτό).



Δεν υπάρχουν σχόλια: