Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2007

Μελομακάρονα γεμιστά

Υλικά:
1 φλυτζάνι φυτίνη (για τη ζύμη)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό και 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
250 γρ καρύδια κοπανισμένα (για τη γέμιση)
2-3 κουταλιές ζάχαρη (κοφτές)
1 κουταλάκι τσαγιού κανελλογαρύφαλλα σε σκόνη
1 φρυγανιά κοπανισμένη
2 φλυτζάνια ζάχαρη (για το σιρόπι)
1 φλυτζάνι μέλι
2 φλυτζάνια νερό
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε σε λεκάνη τη φυτίνη και το λάδι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός ή κλασσικά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος το αλεύρι λίγο λίγο (να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια) . Πλάθουμε σε μπαλάκια και τ' αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
2. Σ' ένα μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
3. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι από την ζύμη, κάνουμε μια λακουβίτσα ή την πλαταίνουμε λίγο στο χέρι σαν πιτούλα, βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε καλά διπλώνοντας, έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως η γέμιση.
4. Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (συνήθως είναι 170-180 βαθμοί) για 20 περίπου λεπτά (πάνω κάτω). Όταν ψηθούν τα τρυπάμε από κάτω προσεκτικά με ένα πηρουνάκι και τ' αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σιρόπι:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν 5-8 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό. Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα σε καυτό σιρόπι για ένα λεπτόπερίπου.(Για να μην κρυώσει το αφήνουμε πάνω στο μάτι να κρατάει θερμοκρασία, ή σε πολύ σιγανή φωτιά). Τα βγάζουμε (με τρυπητό), τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια και με λίγη κανέλα αν θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: