Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2007

Γλυκό (του ταψιού) Σάμαλι

Συνταγή της μαμάς μου

Υλικά:
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου θρυμματισμένη
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μέσα σ' αυτόν διαλύουμε το baking powder, τη σόδα και τη μαστίχα.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
3. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συγχρόνως μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
4. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Για το σιρόπι:
ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τα λεμόνια κομμένα σε φέτες ή ροδέλες και αφήνουμε να βράσει.

Προσοχή: Αν το γλυκό είναι ακόμα ζεστό, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο. Αν είναι ζεστό το σιρόπι, θα πρέπει να έχει ήδη κρυώσει το γλυκό, διαφορετικά λασπώνει.





Συνταγή της θείας μου της Λένας

Υλικά:
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
140 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
640 γρ. ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι
2 βανίλιες
μαστίχα Χίου κοπανισμένη
½ ποτήρι κονιάκ
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1 φακελάκι baking powder
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
1. Μέσα στο κονιάκ διαλύουμε το baking powder, τη σόδα, τη μαστίχα και τις βανίλιες.
2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ.
3. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το σιμιγδάλι.

Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες όπως στην συνταγή της μαμάς μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: