Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2007

Κολοκυθόπιτα

Υλικά:
4-6 ζυμωτά** φύλλα λεπτά
1 κολοκύθι κίτρινο(να βγάλουμε περίπου 1 κιλό σάρκα)
1 φακελάκι σουσάμι
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 φλιτζάνι σταφίδες άσπρες
200-300 γρ. ζάχαρη και ζάχαρη άχνη
100 γρ. λάδι για τη γέμιση και λίγο για τα φύλλα
από 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα
κανέλα
πολύ λίγο αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας ρύζι (προαιρετικά)

Για τη ζύμη:
Για 6-8 φύλλα (για ταψί με διάμετρο 35 εκ.)
3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κούπας περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Ζύμη για φύλλα:
1. Σε μια φαρδιά λεκανίτσα, ρίχνετε το χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι.
2. Προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας στην αρχή με μια ξύλινη σπάτουλα.Ύστερα αρχίζετε να το ανακατεύετε με το χέρι σας, ώσπου η ζύμη να μην κολλά πια πάνω στα χέρια σας.
3. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψάκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος. Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε σε φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με πλάστη ή βέργα. Τα αλείφουμε με λάδι, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα σκεπάζουμε, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Γέμιση:
1. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό και τις βάζουμε να σουρώσουν. Ανοίγουμε το κολοκύθι στη μέση και μ΄ ένα κουτάλι ξύνουμε το εσωτερικό του για να βγάλουμε τη σάρκα.
2. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά για 10 λεπτά ίσα να μαλακώσει και να στραγγίξει . Αν θέλουμε προσθέτουμε το ρύζι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το σουσάμι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και μια πρέζα αλάτι.(Ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε ρίχνουμε παραπάνω ζάχαρη. Είναι καλύτερα πάντως η γέμιση να μην είναι πολύ γλυκιά, γιατί προσθέτουμε και από πάνω ζάχαρη.
3. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα 2-3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ελαφρά . Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα. Κλείνουμε καλά τα φύλλα και βρέχουμε ελαφρά με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε ελαφρά εδώ κι εκεί μ' ένα μαχαιράκι για να μη φουσκώσουν τα φύλλα.
4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45-60΄ ή όσο χρειασθεί. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει άχνη αντί της κανονικής ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: