Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007

Κεφτεδάκια βιολογικά

Υλικά:
· ½ κιλό μοσχαρίσιο βιολογικό κιμά
· ½ κιλό χοιρινό βιολογικό κιμά
· 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
· 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
· 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
· 2 αυγά
· ½ ποτήρι γάλα
· 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
· ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
· 4-5 φέτες ψωμί τρίμμα (χωρίς την κόρα)
· 1 ποτήρι βρώμη (κουάκερ)
· αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το μαϊντανό, τον δυόσμο,το ξύδι, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και το αυγό. Προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.


Σημείωση: Για να γίνουν τα κεφτεδάκια πιο αφράτα και αρωματικά μπορείτε να ρίξετε στη ζύμη λίγο κονιάκ ή ούζο. Το ψωμί να είναι κατά προτίμηση μπαγιάτικο (το βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ με νερό για να μαλακώσει).

* Όλα τα προϊόντα της συνταγής είναι βιολογικά και πωλούνται στα ειδικά καταστήματα .



Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007

Aγκινάρες με αρακά

Υλικά για 4 άτομα:
• 6 αγκινάρες μετρίου μεγέθους
• 1/2kg αρακά
• 250g κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 200g βούτυρο γάλακτος
• χυμό ενός λεμονιού
• αλάτι
• πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σκληρά εξωτερικά τους φύλλα. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έμειναν στο κέντρο, αφαιρούμε από το μέσον το χνούδι, τις κόβουμε στα 4 και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό ενός λεμονιού μη μαυρίσουν. Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με το βούτυτο γάλακτος για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις αγκινάρες, τον άνηθο, το ανάλογο νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

Ψάρι αλά σπετσιώτα φούρνου


Υλικά για 6 άτομα:
1 κιλό ψάρι σε φέτες νωπό ή κατεψυγμένο (συναγρίδα, σφυρίδα κλπ.)
1 κιλό τομάτες κόκκινες
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
3 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλεύρι
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φέτες του ψαριού. Τις αλατίζουμε, τις περνάμε από αλεύρι, τις βάζουμε στο ταψί και τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο. Βάζουμε τις πατάτες διπλα απο το ψάρι. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό, προσθέτουμε τις μισές τομάτες – ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες σε κύβους, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις φέτες του ψαριού. Τις υπόλοιπες τομάτες τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βάζουμε επάνω στο ψάρι. Βάζουμε το ταψάκι με τα ψάρια σε μέτριο φούρνο 250οC να ψηθεί επί 20 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά και κρύα.



Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2007

Κοτόπουλο αλά θεία Πόπη

Υλικά για 4 άτομα:
1 κοτόπουλο αλάνικο
1 φλιτζάνι πράσινες και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο ή κονιάκ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
πάπρικα


Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Το ροδίζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το σβήνουμε με το ούζο ή το κονιάκ. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, την πάπρικα, το σκόρδο, το μαϊντανό, το βασιλικό, την κάπαρη, τις ελιές, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και δύο ποτήρια νερού και αφήνουμε το φαγητό να γίνει σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά. Συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές ή ρύζι και καλά παγωμένο ροζέ κρασί.


Ένα απλό κέηκ

Υλικά:
6 αυγά
2 ½ κούπες ζάχαρη
1 κούπα καλαμποκέλαιο
½ κούπα χυμό πορτοκάλι
½ κούπα γάλα
3 χαρτάκια βανίλια
1 πακέτο (500γραμ.) φαρίνα
4 κουταλάκια κοφτά μπεϊκιν παουντερ
2 κουταλιές κακάο
Αχνή για το στόλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε αυγά, καλαμποκέλαιο και ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε τον χυμό και το γάλα τη βανίλια και τη μπεϊκιν και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στην συνεχεία ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο να μην μας σβολιάσει. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180ο C και έχουμε αλευρώσει τη φόρμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και κρατάμε λίγο στο μπολ, όπου και το ανακατεύουμε με το κακάο. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα, ακανόνιστα. Ψήνουμε για 45 λεπτά η μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.

Σημείωση: Σε κανονικό φούρνο όχι με αέρα!

Απολαύστε το με ένα ποτήρι αχνιστό κακάο με λίγη κανέλα!


Αυγά τηγανητά με απάκι



Υλικά:
2 σκελίδες σκόρδο.
1 κρεμμύδι.
1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά.
Λίγος φρέσκος δυόσμος.
1 φλυτζανακι του καφέ γούστερ σως.
αλάτι πιπέρι να νοστιμίσει.
1 καυτερή πιπεριά.
100 γρ. φέτα.
3 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο.
1 κουταλιά κέτσαπ.
3 αυγά.
300 γραμμάρια Κρητικό απάκι.
1 μπουκάλι μπύρα


Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.Κατά διαστήματα τα σβήνουμε με λίγη μπύρα, ώσπου να ροδίσουν. Ρίχνουμε τις πιπεριές ψιλοκομένες και τον δυόσμο. Τα μαραίνουμε. Προσθέτουμε ύστερα από λίγη ώρα αρκετή μπύρα, σχεδόν να κολυμπάνε οι πιπεριές, καθώς και γούστερ σως. Αφού ανακατέψουμε λίγη ώρα, ρίχνουμε τη καυτερή πιπερια. Βάζουμετα τρίμματα φέτας και ανακατεύουμε να μην κολλήσει στο τηγάνι.Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις,γιατί είναι πολύ εύκολο να κολλήσει στο τηγάνι. Μετά από λίγη ώρα ρίχνουμε τα 3 αυγά,χωρίς να σπάσουν οι κρόκοι τους. Τα τηγανίζουμε ώσπου να φανεί το ασπράδι τους. Όταν ασπρίσουν τ’ αυγά, με την ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε το όλο μίγμα απ’ τον πάτο του τηγανιού και ρίχνουμε το αραιωμένο κέτσαπ, αμέσως τα βγάζουμε απο την φωτιά.

Τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με συνοδεία απο απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες.

Σημείωση: ΑΠΑΚΙ = ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ


Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007

Μαρμελάδα Μύρτιλα

Μια εντυπωσιακή μαρμελάδα για το πρωινό σας, αλλά και για σαγανάκια, αλμύρες και γλυκές τυρόπιττες και γερμανικά πιάτα.

Υλικά:
2 κιλά μύρτιλα φρέσκα η κατεψυγμένα
1 κιλό λευκή ζάχαρη
1 κιλό καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές γλυκόζη
¼ κουταλιές του γλυκού ξινό

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μύρτιλα και την λευκή ζάχαρη. Φοράμε ένα γάντι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ζουμερό πολτό με κομμάτια μύρτιλο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15’, ξαφρίζουμε . Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την γλυκόζη και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα πολτό αρκετά παχύρευστο. Ρίχνουμε το ξινό (κιτρικό οξύ) ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Όπως είναι καυτό το μείγμα το βάζουμε στα ειδικά βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Καλή όρεξη σε όλους!


Σημείωση: Με τον ιδιο τροπο φτιάχνουμε και όλα τα φρούτα του δάσους ( φράουλες, μούρα, κράνα, φραμπουάζ ή και όλα μαζί).




Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007

Κόκορας φρικασέ χειμωνιάτικος


Υλικά:

1 μέτριος κόκορας ελευθέρας βοσκής (κομμένος σε μερίδες)
1 κιλό κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λάδι
αλάτι- πιπέρι
2 αυγά
1-2 λεμόνια (χυμός)

Εκτέλεση:
1. Σε τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
2. Ροδίζουμε με υπομονή τις μερίδες του κόκορα.
3. Μεταφέρουμε κάθε "τηγανιά" στην κατσαρόλα.
4. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά.
5. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα.
6. Ανάβουμε τη φωτιά, και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό.
7. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
8. Περιμένουμε να βράσει ο κόκορας, σε χρόνο ανάλογο με το μέγεθος του αλλά προσέχουμε να μη δέσει πολύ η σάλτσα, να έχουμε αρκετό υγρό για το αυγολέμονο.
9. Στο τέλος χτυπάμε τα αυγά σε πηχτό αυγολέμονο (γίνεται και στο μούλτι- έτσι είναι δύσκολο να κόψει) .
10. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, περιμένουμε να πάρει μιά- δυό βράσεις και σερβίρουμε.
11. Συνοδεύεται με τυρί φέτα βαρελίσια και μπόλικο φρέσκο χωριάτικο ψωμί γιατί η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη για "βούτες"...

Καλή σας όρεξη!

η "μυστική ιστορία" της συνταγής εδώ

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007

Γλυκιές τυρόπιτες Τήνου

Η συνταγή που σας προτείνουμε ανήκει στην κατηγορία των πασχαλινών γλυκών που φτιάχνονται με φρέσκο τυρί. Τη διαφορά εδώ κάνουν το φύλλο, ο χυμός πορτοκαλιού και η άφθονη ζάχαρη.

Υλικά:

Για την γέμιση: (για 20 - 30 κομμάτια)
1 κιλό μυζήθρα πολύ καλά πετρωμένη ή οποιαδήποτε γλυκιά μυζήθρα
1/2 κιλό ζάχαρη
2 αυγά περίπου, όσα σηκώνει η μυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. κανέλα
1/2 φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
1/4 κουτ. γλυκ. γαρίφαλο

Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμός ενός πορτοκαλιού
1/4 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 αυγό
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύετε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχετε ένα ζυμάρι μέτριο - ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Το χωρίζετε σε μπαλάκια μεγέθους πορτοκαλιού και ανοίγετε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Αλέθετε τη μυζήθρα και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης, φτιάχνοντας ένα σφιχτό μείγμα ώστε να στέκεται. Παίρνετε το φύλλο και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια μ' ένα ποτήρι. Κατόπιν το πιάνετε και το σηκώνετε προς τα πάνω "τσιμπώντας" το, ώστε να γίνει γύρω - γύρω ψιλό "πλισέ". Βάζετε τις τυρόπιτες σε ταψί, κατά προτίμηση αλουμινένιο και τις πασπαλίζετε μια - μια με ζάχαρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου.

Σημείωση: Τη συνταγή τη βρήκε μια φίλη εδώ


Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2007

Χοιρινό με σταφίδες

Υλικά:
4 χοιρινές μπριζόλες
1 μικρό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τοματοχυμό
2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικό)

Εκτέλεση:
1. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
2. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις σταφίδες.
3. Σβήνουμε με τον τοματοχυμό και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Βάζουμε τις μπριζόλες σ' ένα ταψάκι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.


Πηγή: Περιοδικό Vita, τεύχος Ιανουαρίου 2005



Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2007

Μπισκότα καρύδας


(από το «βιβλίο» της μαμάς μου)


Υλικά:

150 γραμ. βούτυρο καλό
500 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. καρύδα
5 αυγά
2-3 κουταλιές αλεύρι
Λίγα μύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα κατά μήκος.


Εκτέλεση:


1.Χτυπάμε το βούτυρο (γάλακτος από αιγοπρόβατα- η εμμονή της μαμάς μου για την επιτυχία της συνταγής) και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη.

2. Ρίχνουμε λίγη- λίγη την καρύδα

3. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε σε αυτά την υπόλοιπη ζάχαρη και μετά τους κρόκους.

4. Ενώνουμε τα δύο μίγματα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι μαλακή.

5. Πλάθουμε στρογγυλά μπισκότα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί «απλώνουν». Σε κάθε μπισκότο φυτεύουμε 3 κομματάκια μύγδαλο ασπρισμένο.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180º, για περίπου 20 λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, θα είναι μαλακά… μη νομίζετε ότι είναι άψητα, θέλουν το χρόνο τους, να κρυώσουν.

Η συνταγή είναι γραμμένη σε δράμια… και έχω κάνει τη σχετική μετατροπή σε γραμμάρια.

Καλή επιτυχία.

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007

Μαύρες ταλιατέλες με σάλτσα από καβούρι

Υλικά:
500 γρ. ταλιατέλες από μελάνι σουπιάς (θα βρείτε στα μεγάλα super markets)
καβουρόψιχα ( ή σουρίμι)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1/4 φλυτζάνι βότκα (60 ml περίπου)
3/4 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος (180 ml περίπου)
αλάτι
άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις ταλιατέλες, τις σουρώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τις κρατάμε ζεστές όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε την καβουρόψιχα χωρίς να τη διαλύσουμε. Προσθέτουμε τη βότκα, αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
3. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακινούμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να μελώσει η σάλτσα 5-10 λεπτά.
4. Αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τις ταλιατέλες και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και μπρικ.


Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007

Τσιπουλάτα

Όχι, δε διαβάσατε λάθος τον τίτλο, τσιΠουλάτα είναι κι όχι τσικουλάτα. Η λέξη προέρχεται από το τσίπουρο και τη σοκολάτα. Τη συνταγή για την Παρασκευή του ροφήματος μου την έδωσε χθες ο Στέφανος. Δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι πολύ καλή. Το κρίμα στο λαιμό του!

Υλικά:
Γάλα
Σοκολάτα μαύρη πικρή (ποσότητα το μισό βάρος από το γάλα)
Κανέλα σκούρα τριμμένη (μία τζούρα για κάθε 150 γραμ. γάλακτος)
Η ίδια ποσότητα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Μισή τζούρα κοπανισμένο γαρύφαλο
Μιάμιση τζούρα φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι (από μύλο, όχι σκόνη καφτερή)
Τσίπουρο (ναι, τσίπουρο!!!)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά (στο ένα τρίτο του 'ματιού' της κουζίνας). Ρίχνουμε την σοκολάτα στο γάλα από την αρχή, και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, αρχίζουμε να ανακατεύουμε και συνεχίζουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Άν έχει πήξει πολύ προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.Στο τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε. Προσθέτουμε τσίπουρο, σε τόση ποσότητα όση αντέχει ο καθένας. :-)

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2007

Σαλάτα σπανάκι με μπέηκον

Επειδή δε μου αρέσει καθόλου το σπανάκι μαγειρεμένο, ψάχνω τρόπους για να μπορώ να το τρώω σε σαλάτα. Σήμερα έφτιαξα μια σαλάτα πολύ απλή, αλλά πάρα πολύ νόστιμη. Είναι εύκολη και γρήγορη.
Ειδικά για εργένηδες!

Υλικά:
Σπανάκι
Μπέηκον (κομμάτι, όχι φέτες)
Κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
Σουσάμι
Κρουτόν (προαιρετικά)
Ξύδι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το μπέηκον και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο. Αν έχουμε κρουτόν, τα σωτάρουμε μαζί με το μπέηκον. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο σπανάκι και ανακατεύουμε.

Σημείωση: Ταιριάζει και με κόκκινο κρασάκι. :-)



Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007

Γλυκόξινες γαρίδες με λαχανικά

Υλικά:
1 κιλό φρέσκες γαρίδες
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
6 κουταλιές ηλιέλαιο
1-2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2-3 σταγόνες ταμπάσκο πράσινο
60 γραμ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
αλάτι
ξύδι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο ξύδι και τις στραγγίζουμε καλά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Βράζουμε χωριστά τα λαχανικά 5-6 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ηλιέλαιο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τις γαρίδες και τα λαχανικά 2-3 λεπτά. Αλατο-πιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ηλιέλαιο με τη σάλτσα σόγιας, το μέλι και το ταμπάσκο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, αφού προηγουμένως τα έχουμε καβουρντίσει ελαφρά.

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007

Μοσχάρι με σάλτσα λεμονιού βελουτέ

Υλικά:
600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα) σε κυβάκια
1 καρότο,κρεμμύδι,γαρύφαλλο
10 μανιτάρια αποξηραμένα
1 κουταλιά σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
1 δεματάκι μυρωδικά (δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό, σέλινο)
κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
½ λίτρο ζωμός
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι

Εκτέλεση:
1. Σε μια στενή και ψηλή κατσαρόλα βάζουμε να πάρει βράση το κρασί με το ζωμό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι (ολόκληρο καθαρισμένο στο οποίο έχουμε καρφώσει το γαρύφαλλο για άρωμα), το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τους κόκκους πιπέρι και το αρωματικό δεματάκι (το φτιάχνουμε δένοντας τα μυρωδικά μαζί με κλωστή).
2. Αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά, προσθέτουμε το κρέας, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Στραγγίζουμε το κρέας και αφαιρούμε τα λαχανικά και το δεματάκι μυρωδικών. Βάζουμε το κρέας σε ένα τηγάνι με μερικές κουταλιές της σούπας ζωμό και το διατηρούμε ζεστό. Από το ζωμό που περισσεύει κρατάμε 200 ml στην άκρη.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι με το σκόρδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια για 10 λεπτά και αλατίζουμε στα πρώτα 2-3 πρώτα λεπτά.
4. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα βελουτέ. Λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, τα αποξηραμένα μανιτάρια και ανακατεύοντας συνέχεια περιμένουμε να ροδίσει ελαφρά το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό που κρατήσαμε, χτυπώντας με ένα σύρμα για να μη σβωλιάσει. Ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Για τη σάλτσα βελουτέ:
10 γρ. αλεύρι
10 γρ. βούτυρο
2 αποξηραμένα μανιτάρια
ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι και άσπρο πιπέρι

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2007

Σκορδόψωμο

Συνταγή της Τζένης

Υλικά:
2 μπαγκέτες
μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη
2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο έντονη γεύση θέλουμε)
κάρυ

Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε το σκόρδο, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το σκόρδο και το κάρυ. Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση και τις αλείφουμε με το μείγμα. Τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ζεσταίνουμε στο φούρνο.


Συνταγή της μαμάς μου

Υλικά:
1 μεγάλο καρβέλι μπαγιάτικο ψωμί
1 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη
4 σκελίδες σκόρδο
άνηθο
μαϊντανό
λίγο λεμόνι
ελαιόλαδο
ένα πακετάκι μπέηκον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Πολτοποιούμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το καρβέλι σε φέτες και τις αλείφουμε κι από τις δυο πλευρές. Τις τοποθετούμε πάλι τη μία δίπλα στην άλλη για να ξανασχηματιστεί το καρβέλι, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 150 βαθμούς.

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2007

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Υλικά:
2 φλάσκες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
4 ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
150 γρ. ζωμό κότας
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
σέλινο ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το περιεχόμενό τους. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τις πιπεριές και τη σάρκα που αφαιρέσαμε από τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια. Ρίχνουμε το ζωμό, το σέλινο, το μαϊντανό και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 20’ μέχρι να πιει τα υγρά του. Μ’ αυτό γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο για 10’-15’.

Μελιτζάνες γιαχνί με κανέλλα

Υλικά:
3 μεγάλες μελιτζάνες
3 - 4 πατάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
ντομάτα φρέσκια τριμμένη στο μπλέντερ
ελαιόλαδο
ξύδι
κανέλλα
κόλιανδρο
carino για κοτόπουλο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες και μετά τις κόβουμε σε κύβους.
2. Τις αλατίζουμε και ραντίζουμε καλά με ξύδι. Αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν και μετά τις ξεπλένουμε καλά.
3. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους.
4. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις μελιτζάνες να σωταριστούν.
5. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, τη ντομάτα και συμπληρώνουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσουν.
6. Προς το τέλος ρίχνουμε την κανέλα, το κόλιανδρο, το carino και αλατοπίπερο. Μπορείτε να βάλετε ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει ή να αντικαταστήσετε την κανέλα με ρίγανη.

Σουβλάκια με λαχανικά

Υλικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα
3 μεγάλα καρότα
16 μικρές πατατούλες (αν είναι μεγάλες τις κόβουμε )
3 μέτρια κολοκυθάκια
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμυδάκι
12 μέτρια προαιρετικά μανιτάρια ή ντοματούλες
Για τη σάλτσα:
1 φλυτζανάκι του τσαγιού λάδι
1/3 τσαγιού ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο (λυωμένo)
1, 5 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα, καλύτερα να είναι καυτερή
μυρωδικά (1 κουτ. γλ. ξερό βασιλικό, 1 κ. γλ. ρίγανη, 1/2 κ. γλ. δεντρολίβανο, αλάτι-πιπέρι)

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τα λαχανικά χωρίς ξεφλούδισμα, τα κόβουμε σε κύβους όπως το κρέας για σουβλάκια, τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε στα 4 και τα ξεχωρίζουμε, τα μανιτάρια στα 2, βράζουμε για 2' τους κύβους της μελιτζάνας, βράζουμε και για 5-6' τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Βράζουμε τις πατάτες για 15'.
2. Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε σε ένα μπόλ και χύνουμε τη σάλτσα και τα αφήνουμε να τη ρουφήξουν.
3. Όταν γίνει, βάζουμε το ξυλάκι ανάμεσα στα λαχανικά και τα ετοιμασμένα σουβλάκια τα βάζουμε στο φούρνο. Απο πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που περίσσεψε. Ρίχνουμε και αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε (κατά την προτίμησή μας). Μπορούμε, επίσης, στο φαγητό να συνοδέψουμε πιλάφι.

Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2007

Σουφλέ Ζυμαρικών

Υλικά:
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 λίτρο γάλα
2 ποτήρια νερό
300 γρ. τυριά διάφορα τριμμένα (προτείνω regato, guda, κεφαλογραβιέρα)
6 αυγά
1 κούπα βούτυρο ελαφρώς λιωμένο
μανιτάρια
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί φούρνου ρίχνουμε το μακαρονάκι, το γάλα, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα τυριά, τα μανιτάρια και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Σημείωση:
Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένα αλλαντικά της αρεσκείας μας, αλλά κι έτσι είναι πολύ νόστιμο. Επίσης γίνεται πολύ εμφανίσιμο, αν αντί για κοφτό μακαρονάκι, βάλουμε φιογκάκια ή πένες τρικολόρε. Αντί για μεγάλο ταψί φούρνου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 μέτρια πυρέξ.

Τηγανητό ρύζι (κινέζικο)

Υλικά:
250 γρ. ρύζι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένo
1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
1 εκατοστό φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και λιωμένη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι ζάχαρη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
450 γρ. γαρίδες
225 γρ. ανανά
3-4 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
1 αυγό

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε ελαφρά το ρύζι (πρέπει να "κρατάει" λίγο). Το σουρώνουμε και το αφήνουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό μέχρι να κρυώσει.
2. Ζεσταίνουμε το wok. Χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε στο wok να γίνει πολύ λεπτή ομελέτα. Την αφήνουμε στην άκρη και την κόβουμε κομματάκια.
3. Βάζουμε λάδι στο wok και ρίχνουμε το τζίντζερ, την πιπερίτσα και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 1 λεπτό.
4. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, την ομελέτα και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε το ρύζι, τις γαρίδες και τον ανανά. Τηγανίζουμε για 3-4'. Αν το ρύζι αρχίσει να κολλάει, προσθέτουμε χυμό ανανά.
6. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2007

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και γιαούρτι

Υλικά:
3 μεγάλες ντομάτες
1 κονσέρβα τόνο
2 Κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πράσινη πιπεριά
1 αγγουράκι
λεμόνι
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι νοστιμιά Maggie

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και αφαιρούμε το εσωτερικό τους με κουτάλι.
2. Ψιλοκόβουμε καρεδάκια το αγγούρι, διαλύουμε τον τόνο και προσθέτουμε το γιαούρτι.
3. Ρίχνουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη και την κρέμα γάλακτος.
4. Προσθέτουμε το εσωτερικό της ντομάτας και τη νοστιμιά Maggie και ανακατεύουμε.
5. Γεμίζουμε τις ντομάτες με αυτή τη γέμιση.
6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Δε χρειάζονται ψήσιμο!

Φιλέτο κρασάτο με δαμάσκηνα και κρεμμύδια

Υλικά:
4 μοσχαρίσια φιλέτα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
6-8 μικρά κρεμμύδια στιφάδου κομμένα σε ροδέλες
250 ml κόκκινο κρασί
100 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι
πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση:
1. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα τηγανίζουμε στο βούτυρο 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
4. Βράζουμε 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
5. Στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι σε κόκκους για πιο πικάντικη γεύση.

Γλώσσα της πεθεράς

Υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσια γλώσσα φιλέτο
450 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνη
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
πάπρικα, μπαχάρι
αλατοπίπερο
λίγο ταμπάσκο
λίγη picante sauce

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τη γλώσσα ξαφρίζοντας το νερό κατά διαστήματα. Τη βγάζουμε από τη φωτιά όσο «κρατάει» ακόμα και την τσιγαρίζουμε σε ρηχή κατσαρόλα με το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
2. Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, την πάπρικα, λίγο ταμπάσκο και λίγη picante sauce, αλατοπιπερώνουμε και «σβήνουμε» με το κρασί.
3. Στο τέλος προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά περίπου.

Χταποδοκεφτέδες

Υλικά:
1κιλό χταπόδι
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ι ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα
1 κεφάλι σκόρδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Πλένετε το χταπόδι, το βράζετε να μαλακώσει λίγο και κατόπιν το περνάτε από την κρεατομηχανή
2. Βάζετε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά
3. Αλατοπιπερώνετε
4. Ζυμώνετε καλά
5. Πλάθετε το μείγμα σε κεφτέδες
6. Σε ένα πιάτο βάζετε το αλεύρι
7. Βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει όχι πάρα πολύ
8. Αλευρώνετε τους κεφτέδες
9. Τηγανίζετε σιγά και από τις δύο πλευρές

Brownies

Συνταγή του Μανώλη
Υλικά:
170 γρ. κουβερτούρα
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 βανίλια
1 κουταλάκι baking powder
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι
καρύδια
τρίμματα (chips) σοκολάτας γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμμάτων.
2. Ρίχνουμε στην κουβερτούρα το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια.
3. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τα χτυπάμε στο μίξερ!
4. Ρίχνουμε τα καρύδια, ολόκληρα ή κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τα τρίμματα σοκολάτας. Αντί για καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
6. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Μακαρόνια με σολωμό και σαφράν

Συνταγή του Αχιλλέα

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
1 φιλέτο σολωμό
μείγμα κόκκινων πιπεριών
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
σαφράν (σε σκόνη)
κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τα μακαρόνια και στραγγίζουμε.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το πολτοποιημένο σκόρδο καθώς και λίγους κόκκους κόκκινο πιπέρι, ανακατεύοντας για να πάρει άρωμα.
3. Στο λάδι αυτό τσιγαρίζουμε τα μακαρόνια ελαφρά και τα βγάζουμε από το σκεύος.
4. Στο λάδι που περίσσεψε στο σκεύος προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο, ακόμα λίγο κόκκινο πιπέρι σε κόκκους και το σαφράν και ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε το σολωμό σε μέτρια κομμάτια και αν θέλουμε ρίχνουμε και κρέμα γάλακτος. 6. Περιχύνουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε ακόμα λίγο σαφράν και κόκκους πιπέρι, ανάλογα με το πόσο έντονη γεύση θέλουμε.

Γλυκό (του ταψιού) Σάμαλι

Συνταγή της μαμάς μου

Υλικά:
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου θρυμματισμένη
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μέσα σ' αυτόν διαλύουμε το baking powder, τη σόδα και τη μαστίχα.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
3. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συγχρόνως μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
4. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Για το σιρόπι:
ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τα λεμόνια κομμένα σε φέτες ή ροδέλες και αφήνουμε να βράσει.

Προσοχή: Αν το γλυκό είναι ακόμα ζεστό, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο. Αν είναι ζεστό το σιρόπι, θα πρέπει να έχει ήδη κρυώσει το γλυκό, διαφορετικά λασπώνει.





Συνταγή της θείας μου της Λένας

Υλικά:
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
140 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
640 γρ. ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι
2 βανίλιες
μαστίχα Χίου κοπανισμένη
½ ποτήρι κονιάκ
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1 φακελάκι baking powder
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
1. Μέσα στο κονιάκ διαλύουμε το baking powder, τη σόδα, τη μαστίχα και τις βανίλιες.
2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ.
3. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το σιμιγδάλι.

Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες όπως στην συνταγή της μαμάς μου.

Μελομακάρονα γεμιστά

Υλικά:
1 φλυτζάνι φυτίνη (για τη ζύμη)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό και 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
250 γρ καρύδια κοπανισμένα (για τη γέμιση)
2-3 κουταλιές ζάχαρη (κοφτές)
1 κουταλάκι τσαγιού κανελλογαρύφαλλα σε σκόνη
1 φρυγανιά κοπανισμένη
2 φλυτζάνια ζάχαρη (για το σιρόπι)
1 φλυτζάνι μέλι
2 φλυτζάνια νερό
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε σε λεκάνη τη φυτίνη και το λάδι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός ή κλασσικά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος το αλεύρι λίγο λίγο (να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια) . Πλάθουμε σε μπαλάκια και τ' αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
2. Σ' ένα μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
3. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι από την ζύμη, κάνουμε μια λακουβίτσα ή την πλαταίνουμε λίγο στο χέρι σαν πιτούλα, βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε καλά διπλώνοντας, έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως η γέμιση.
4. Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (συνήθως είναι 170-180 βαθμοί) για 20 περίπου λεπτά (πάνω κάτω). Όταν ψηθούν τα τρυπάμε από κάτω προσεκτικά με ένα πηρουνάκι και τ' αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σιρόπι:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν 5-8 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό. Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα σε καυτό σιρόπι για ένα λεπτόπερίπου.(Για να μην κρυώσει το αφήνουμε πάνω στο μάτι να κρατάει θερμοκρασία, ή σε πολύ σιγανή φωτιά). Τα βγάζουμε (με τρυπητό), τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια και με λίγη κανέλα αν θέλουμε.

Κολοκυθόπιτα

Υλικά:
4-6 ζυμωτά** φύλλα λεπτά
1 κολοκύθι κίτρινο(να βγάλουμε περίπου 1 κιλό σάρκα)
1 φακελάκι σουσάμι
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 φλιτζάνι σταφίδες άσπρες
200-300 γρ. ζάχαρη και ζάχαρη άχνη
100 γρ. λάδι για τη γέμιση και λίγο για τα φύλλα
από 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα
κανέλα
πολύ λίγο αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας ρύζι (προαιρετικά)

Για τη ζύμη:
Για 6-8 φύλλα (για ταψί με διάμετρο 35 εκ.)
3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κούπας περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Ζύμη για φύλλα:
1. Σε μια φαρδιά λεκανίτσα, ρίχνετε το χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι.
2. Προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας στην αρχή με μια ξύλινη σπάτουλα.Ύστερα αρχίζετε να το ανακατεύετε με το χέρι σας, ώσπου η ζύμη να μην κολλά πια πάνω στα χέρια σας.
3. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψάκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος. Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε σε φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με πλάστη ή βέργα. Τα αλείφουμε με λάδι, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα σκεπάζουμε, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Γέμιση:
1. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό και τις βάζουμε να σουρώσουν. Ανοίγουμε το κολοκύθι στη μέση και μ΄ ένα κουτάλι ξύνουμε το εσωτερικό του για να βγάλουμε τη σάρκα.
2. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά για 10 λεπτά ίσα να μαλακώσει και να στραγγίξει . Αν θέλουμε προσθέτουμε το ρύζι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το σουσάμι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και μια πρέζα αλάτι.(Ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε ρίχνουμε παραπάνω ζάχαρη. Είναι καλύτερα πάντως η γέμιση να μην είναι πολύ γλυκιά, γιατί προσθέτουμε και από πάνω ζάχαρη.
3. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα 2-3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ελαφρά . Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα. Κλείνουμε καλά τα φύλλα και βρέχουμε ελαφρά με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε ελαφρά εδώ κι εκεί μ' ένα μαχαιράκι για να μη φουσκώσουν τα φύλλα.
4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45-60΄ ή όσο χρειασθεί. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει άχνη αντί της κανονικής ζάχαρης.